Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2018

Παρέμβαση εισαγγελέα για παράταξη του ΟΑΣΘ που ζητά να ληφθούν μέτρα λόγω των προσφύγων

Λεωφορεία του ΟΑΣΘ στη Θεσσαλονίκη
Την παρέμβαση εισαγγελέα προκάλεσε επιστολή παράταξης εργαζομένων του ΟΑΣΘ που ζητούσε να τοποθετηθεί «κουμπί πανικού» σε λεωφορεία που εξυπηρετούν περιοχές με δομές προσφύγων.
Προκαταρκτική εξέταση για να διαπιστωθούν εάν τελέστηκαν αδικήματα που συνδέονται με τον αντιρατσιστικό νόμο παρήγγειλε εισαγγελέας, μετά την επιστολή συνδικαλιστικής παράταξης εργαζομένων στα λεωφορεία της Θεσσαλονίκης.
Συγκεκριμένα, στην επιστολή που φέρεται να συντάχθηκε από μέλη της συνδικαλιστικής παράταξης «ΔΡΟΜΕΑΣ» προς τη διοίκηση του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ), σημειώνεται ότι οι πρόσφυγες «λόγω κουλτούρας» έχουν κακή σχέση «με την προσωπική υγιεινή» κι έτσι «υπάρχει μεγάλος κίνδυνος μεταδοτικών ασθενειών τόσο στους οδηγούς όσο και στους υπολοίπους επιβάτες που στριμώχνονται ανάμεσά τους», όπως μετέδωσε το ΑΠΕ.
Στο ίδιο έγγραφο προτείνεται η τοποθέτηση «κουμπιού πανικού» σε λεωφορεία που εξυπηρετούν περιοχές όπου υπάρχουν δομές προσφύγων, ο εμβολιασμός των οδηγών και οι εξετάσεις αίματος διότι όπως αναφέρουν, «ανησυχούμε για την υγεία μας, αλλά και την υγεία των μελών των οικογενειών μας».
Η επίμαχη επιστολή προκάλεσε την αντίδραση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Στέφανου Ζαρκαντζιά. Με εντολή του, η εισαγγελέας Πλημμελειοδικών, Εμμανουέλα Κετσιατζή, παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας από το τμήμα αντιμετώπισης ρατσιστικής βίας της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.
Βολές κατά της συγκεκριμένης παράταξης με αφορμή την επιστολή είχε εξαπολύσει και ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ, Στέλιος Παππάς, ο οποίος είχε δηλώσει στον ραδιοσταθμό «Πρακτορείο FM» πως πρόκειται για «κείμενο παράταξης που εμπνέεται από ρατσιστικές αντιλήψεις, που διασπά τους εργαζόμενους και δεν τους ενώνει».
«Ούτε λίγο ούτε πολύ μας λένε ότι οι μετανάστες είναι ξένο σώμα. Μήπως να τους βάλουμε και ένα αστεράκι; Η Δημοκρατία της Βαϊμάρης δεν μπορεί να ισχύσει ούτε μπορεί να επανέλθει», είχε δηλώσει ο κ. Παππάς, κάνοντας λόγο για μειοψηφική παράταξη.

https://sputniknews.gr/ellada/201811281492382-oasth-epistoli-eisaggeleas/