Δευτέρα, 26 Νοεμβρίου 2018

Ο Ποροσένκο υπέγραψε διάταγμα για την επιβολή στρατιωτικού νόμου στην Ουκρανία

Πέτρο Ποροσένκο
Διάταγμα για την επιβολή στρατιωτικού νόμου στην Ουκρανία υπέγραψε ο πρόεδρος της χώρας, Πέτρο Ποροσένκο. Ο στρατιωτικός νόμος τίθεται σε εφαρμογή από τις 26 Νοεμβρίου μέχρι τις 25 Ιανουαρίου 2019.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, υπέγραψε διάταγμα για την επιβολή στρατιωτικού νόμου, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της ουκρανικής προεδρίας.
Ο στρατιωτικός νόμος τίθεται σε εφαρμογή από τις 26 Νοεμβρίου μέχρι τις 25 Ιανουαρίου 2019. 
«Για την εφαρμογή της απόφασης του Ουκρανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας με ημερομηνία 26 Νοεμβρίου 2018 "Επείγοντα μέτρα για διασφάλιση εθνικής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας της Ουκρανίας και επιβολής στρατιωτικού νόμου στην Ουκρανία"», αναφέρει το έγγραφο.
Ο Ποροσένκο διέταξε επίσης το γενικό επιτελείο της Ουκρανίας να λάβει μέτρα για να οργανώσει μερική κινητοποίηση.
Ο ουκρανικός στρατός τέθηκε σε κατάσταση πλήρης πολεμικής ετοιμότητας, όπως έγινε γνωστό από την υπηρεσία Τύπου του υπουργείου Άμυνας το πρωί της Δευτέρας.

Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) τέθηκε, επίσης, σε αυξημένη ετοιμότητα. «Τα μέτρα αντικατασκοπίας έχουν ενισχυθεί ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω προκλήσεις από ρωσικές ειδικές δυνάμεις στο έδαφος της Ουκρανίας και αποσταθεροποίηση της κατάστασης στο εσωτερικό της χώρας», ανέφερε η ανακοίνωση.

Την Κυριακή, η Ρωσία έθεσε υπό κράτηση τρία πλοία του ουκρανικού Ναυτικού τα οποία είχαν εισέλθει στα χωρικά της ύδατα κοντά στο στενό του Κερτς, στα ανατολικά της Κριμαίας. Η ρωσική FSB δήλωσε ότι τα πλοία αγνόησαν προειδοποιήσεις να σταματήσουν και πραγματοποιούσαν επικίνδυνους ελιγμούς. Σχολιάζοντας το περιστατικό, το Κρεμίνο υπογράμμισε ότι οι Ρώσοι συνοριοφύλακες ενήργησαν σύμφωνα με το διεθνές και εθνικό δίκαιο.

https://sputniknews.gr/kosmos/201811261473754-stratiotikos-nomos-oukrania/