Δευτέρα, 5 Νοεμβρίου 2018

Ξεκαθαρίζει το ΥΠΕΞ για μεταχείριση Ρώσων στην Κύπρο

Ξεκαθαρίζει το ΥΠΕΞ για μεταχείριση Ρώσων στην Κύπρο
Θα ήταν άδικο να αλλοιωθεί η θετική εικόνα σε ό,τι αφορά τη μεταχείριση και τη φιλοξενία που λαμβάνουν οι Ρώσοι επισκέπτες στην Κύπρο από τη στιγμή της άφιξης τους στο νησί μέχρι και την αναχώρηση τους, δήλωσε στο ΚΥΠΕ πηγή του Υπουργείου Εξωτερικών κληθείσα να σχολιάσει δήλωση της εκπροσώπου Τύπου του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μαρίας Ζαχάροβα.
Η κ. Ζαχάροβα δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως δόθηκαν οδηγίες στην Πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κύπρο για να ζητήσει από τα αρμόδια σώματα της Κύπρου να παρέχουν επίσημη πληροφόρηση για την απαγόρευση εισόδου και την κράτηση Ρώσων πολιτών στα αεροδρόμια. Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Tass, η δήλωση της κ. Ζαχάροβα έγινε ως απάντηση σε ερώτηση για παραβίαση των δικαιωμάτων της Ρωσίδας I. Shιrobokova στην Κύπρο.

Η πηγή του Υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως το συγκεκριμένο περιστατικό «διερευνάται με τη δέουσα σοβαρότητα», τονίζοντας παράλληλα ότι οι αφίξεις Ρώσων επισκεπτών μόνο για το τρέχον έτος (μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου) ξεπερνούν τις 750.000.

«Συνεπώς θα ήταν άδικο να αφεθεί να αλλοιώσει τη συνολική εικόνα που είναι πέρα για πέρα θετική σε ό,τι αφορά τη μεταχείριση και τη φιλοξενία που λαμβάνουν οι Ρώσοι επισκέπτες από τη στιγμή της άφιξης τους στο νησί μέχρι και την αναχώρηση τους», πρόσθεσε.

Η κ. Ζαχάροβα είχε κάνει λόγο στη δήλωσή της για αυξημένο αριθμό παραπόνων από Ρώσους, τους τελευταίους λίγους μήνες, τα οποία καταγράφονται από τη ρωσική πρεσβεία στη Λευκωσία, για αυστηρότερες απαιτήσεις σε ό,τι αφορά έγγραφα που πρέπει να υποβάλλονται στα οδοφράγματα.

Παράλληλα σημείωσε πως «ούτε η Πρεσβεία, ούτε το Προξενικό Τμήμα του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών έχουν λάβει οποιαδήποτε παράπονα από την εν λόγω Ρωσίδα καθώς και από άλλους πολίτες ( ενδεχομένως Ρώσους, κρίνοντας από τα λεγόμενά της), που βρίσκονταν μαζί της κατά την κράτησή της».

Πρόσθεσε ακόμη πως η ρωσική πλευρά έλαβε μέτρα για «αποτροπή ενεργειών που εισάγουν διακρίσεις εις βάρος των Ρώσων πολιτών» και παρότρυνε την Κυπριακή Δημοκρατία να αναρτήσει επίσημα στις ιστοσελίδες των προξενικών της αποστολών στη Ρωσία αυτά που απαιτούνται από όσους επισκέπτονται την Κύπρο.

Σύμφωνα με το Tass, το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών επέδωσε την 1η Νοεμβρίου στον Πρέσβη της Κύπρου στη Ρωσία Λεωνίδα Μαρκίδη σημείωμα σχετικά με «την παραβίαση των δικαιωμάτων Ρώσων υπηκόων».
 
Πηγή: philenews/ΚΥΠΕ