Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου 2018

Αναλυτές στο Sputnik: Ασκούνται πιέσεις από τη Δύση για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Ζάεφ και Τσίπρας στις Πρέσπες
Οι πολιτικές εξελίξεις που συμβαίνουν σε Αθήνα και Σκόπια με αφετηρία τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και η στήριξη που παρέχει ο διεθνής δυτικός παράγοντας στη Συμφωνία μπήκαν στο «μικρσκόπιο» των αναλυτών που μίλησαν στο Sputnik.

Στις πολιτικές εξελίξεις που υπάρχουν σε Αθήνα και Σκόπια με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών και την προοπτική επικύρωσής της από τη βουλή της πΓΔΜ, αναφέρθηκαν, μιλώντας στο Sputnik ο καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης και ο υποπτέραρχος ε.α. Παύλος Χρήστου.
Ο Κοσμήτορας της Σχολής Διεθνών Σπουδών, Επικοινωνίας και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, μιλώντας στο Sputnik, εκφράζει την εκτίμηση ότι αν τελικά η συμφωνία δεν περάσει από τη βουλή της πΓΔΜ, τότε, ο Ζόραν Ζάεφ θα λάβει μεγαλύτερη πλειοψηφία στις εκλογές που θα προκηρυχθούν.
Από την πλευρά του, ο υποπτέραρχος ε.α. και Γενικός Γραμματέας του Ελληνορωσικού Συνδέσμου Παύλος Χρήστου, τόνισε ότι ο στρατηγικός σκοπός του δυτικού κόσμου είναι να προχωρήσει η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ ακόμη και αν δεν προχωρήσει η επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Γιαλλουρίδης: Ο διεθνής παράγοντας θα χρησιμοποιήσει κάθε θεμιτό και κυρίως αθέμιτο μέσο για να επηρεαστεί το VMRO
Αναφερόμενος στον ρόλο της ΕΕ και των ΗΠΑ, ο κ. Γιαλλουρίδης τονίζει ότι είναι σαφές πως αυτοί οι οργανισμοί υποστηρίζουν «σαφώς» τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Παρεμβαίνουν μάλιστα στα Σκόπια προς την κατεύθυνση του VMRΟ», εξηγεί.
Αναφερόμενος πάντως, στο αν οι δυτικοί σύμμαχοι θα βρουν τρόπο να εντάξουν την πΓΔΜ στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ σε περίπτωση που δεν επικυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Γιαλλουρίδης τονίζει ότι «δεν μπορούν να ενταχθούν στους ευρωπαϊκούς θεσμούς», τονίζοντας όμως ότι εκτιμά πως η επικύρωση της Συμφωνίας από την πΓΔΜ θα γίνει «αργά ή γρήγορα, είτε τώρα, είτε μετά τις εκλογές».


ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ