Κυριακή, 28 Οκτωβρίου 2018

Βολοκολάμσκ: ''Ο Πάπας Φραγκίσκος δεν μπορεί να είναι διαιτητής μεταξύ Μόσχας και Φαναρίου''

barth pope mosc
Στην κατάσταση, η οποία διαμορφώθηκε στην Ουκρανία στον εκκλησιαστικό τομέα, αφιερώθηκε σημαντικό μέρος της συναντήσεως της 19ης Οκτωβρίου στο Βατικανό μεταξύ του Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα, Προέδρου του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, και του Πάπα Ρώμης Φραγκίσκου.

 
«Σημαντικό μέρος, βεβαίως, αφιερώθηκε στη συζήτηση της καταστάσεως στην Ουκρανία και μάλιστα της εκκλησιαστικής. Εξέθεσα στον Πάπα τις θέσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας σχετικά με τις τρέχουσες εξελίξσεις», ανέφερε ο Σεβασμιώτατος κ. Ιλαρίωνας στον αέρα της εκπομπής «Εκκλησία και κόσμος» στον τηλεοπτικό σταθμό «Ρωσσία 24».
Κατ' αυτόν, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας δεν αναμένει από το Βατικανό κάποια συμμετοχή στην διευθέτηση της καταστάσεως, η οποία διαμορφώθηκε εξαιτίας των αντικανονικών ενεργειών του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως στο έδαφος της Ουκρανίας.
«Δεν βλέπουμε ο Πάπας Φραγκίσκος να μπορεί να είναι διαιτητής σε αυτή τη διαμάχη, είναι παντελώς αδύνατον» τόνισε ο Πρόεδρος του ΤΕΕΣ και πρόσθεσε, «δεν θα ήταν σωστό να τον εμπλέξουμε σε αυτό το πρόβλημα, αναμένοντας να προχωρήσει σε κάποιες κινήσεις ή να συνταχθεί με τους μεν ή τους δε. Η Ορθόδοξος Εκκλησία διέπεται από ειδικούς αυτής νόμους και κανόνες. Μόνοι μας, άνευ συμμετοχής του Πάπα Φραγκίσκου, θα επιληφθούμε του ανακύψαντος προβλήματος».
Παράλληλα, η διακοπή κοινωνίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας με το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως αφορά τρόπον τινά και τις σχέσεις με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, διευκρίνησε ο Σεβασμιώτατος.
«Εκτός των διμερών σχέσεων μεταξύ της Ρωσικής Εκκλησίας και Εκκλησίας Ρώμης, υπάρχει ακόμη και ο θεολογικός διάλογος Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών», υπενθύμισε ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας, ο οποίος σημείωσε: «Τώρα αποχωρήσαμε από το διάλογο αυτό, όπως και από όλους τους διαλόγους και οργανισμούς, των οποίων προεδρεύει ή συμπροεδρεύει ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως».
Ισορροπημένη χαρακτήρισε τη θέση του Πάπα Φραγκίσκου επί του Ουκρανικού εκκλησιαστικού ζητήματος ο Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων.
«Η θέση του Βατικανού επί όσων συνέβησαν ή συμβαίνουν στην Ουκρανία, έχει κατ’επανάληψιν διατυπωθεί δημοσίως είτε από τον Πάπα, είτε από τους πληρεξούσιους εκπροσώπους του», τόνισε ο Ρώσος Ιεράρχης και συνέχισε, «ποτέ από το στόμα του Πάπα ούτε των εκπροσώπων του ακούσαμε καμία υποστήριξη προς τις ληστρικές πράξεις της Κωνσταντινουπόλεως. Ποτέ δεν ακούσαμε καμία υποστήριξη προς τις ενέργειες των ουκρανικών αρχών οι οποίες αποβλέπουν στην εισαγωγή διακρίσεως εἰς βάρος των Ρωσοφώνων πληθυσμών. Παρατηρούμε μια πολύ ισορροπημένη γενικά θέση, την οποία διατυπώνει και ο Πάπας Φραγκίσκος προσωπικά, και το κράτος του Βατικανού, και η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία σε πολύ διαφορετικά επίπεδα».
Μητροπολίτης Ιλαρίωνας: Οι δημοσιογράφοι και όχι οι πιστοί επιδεικνύουν το ενδιαφέρον τους για το ενδεχόμενο της επισκέψεως του Πάπα Ρώμης στη Ρωσία
Η επίσκεψη του Πάπα Ρώμης Φραγκίσκου στη Ρωσία δεν είναι από τα θέματα της ημερησίας διατάξεως των διμερών σχέσεων της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.
Επ’ αυτού μίλησε ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, στον αέρα της εκπομπής «Εκκλησία και κόσμος» στις 27 Οκτωβρίου.
«Οι δημοσιογράφοι είναι κυρίως εκείνοι οι οποίοι επιδεικνύουν τώρα ενδιαφέρον για το θέμα αυτό, και όχι οι πιστοί», ανέφερε ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας και πρόσθεσε ότι στο Ορθόδοξο περιβάλον, εντός της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας, τουλάχιστον ορισμένοι, συμπεριλαμβανομένων και δυναμικών πιστών, ακολουθούν μια αρκούντως αρνητική στάση έναντι της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας γενικά. Μία τέτοια επίσκεψη, εάν επραγματοποιείτο, θα εδύνατο να συνοδεύεται από κάποιες προβοκάτσιες, και δυσαρέσκεια, οι οποίες δεν χρειάζονται καθόλου».
Όπως τόνισε ο Πρόεδρος του ΤΕΕΣ, ούτε οι Ρωμαιοκαθολικοί βλέπουν τώρα να είναι επίκαιρο για συζήτηση το θέμα αυτό της επισκέψεως του Ποντίφικα στη Ρωσία: «Πρόσφατα η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία στη Ρωσία δήλωσε ότι θεωρεί πρόωρη την επίσκεψη του Πάπα στη χώρα σήμερα. Δηλαδή να μιλάμε ότι στη Ρωσία υπάρχουν πλήθη Ρωμαιοκαθολικών οι οποίοι αναμένουν την έλευση του Πάπα Ρώμης, θα ήταν, να το πούμε έτσι, πολύ υπερβολικό, όλα αυτά είναι αστήριχτα πιθανολογήματα των δημοσιογράφων».

http://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/24652-bolokolamsk-o-papas-fragkiskos-den-mporei-na-einai-diaititis-metaju-mosxas-kai-fanariou?fbclid=IwAR2RoPy1ZVUO5i8Dtf9dNBT7BIIwhx9mqCTR0BGlVZeyZ5fQvW9hrQviI60