Σάββατο, 27 Οκτωβρίου 2018

Ξεκίνησε η τετραμερής σύνοδος στην Κωνσταντινούπολη για τη Συρία

Επίσκεψη Πούτιν στην Τουρκία  για την τετραμερή σύνοδο για τη Συρία.
Ξεκίνησε στην Κωνσταντινούπολη η τετραμερής σύνοδος μεταξύ των ηγετών της Ρωσίας, της Τουρκίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας, για τη Συρία. Η ειρηνευτική διαδικασία στη Συρία και η προώθηση της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης στην Ιντλίμπ στην ατζέντα των συζητήσεων.
Στην Κωνσταντινούπολυ συναντώνται οι ηγέτες της Ρωσίας, της Τουρκίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας, σε μια σύνοδο που πραγματοποιείται για το ζήτημα της Συρίας.
Σημειωτέον ότι πρόκειται για την πρώτη σύνοδο στη Συρία που διεξάγεται με τη συμμετοχή των Βλαντιμίρ Πούτιν, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Άνγκελα Μέρκελ και Εμανουέλ Μακρόν. 
Οι τέσσερις ηγέτες αναμένεται να επικεντρωθούν στο πώς θα μπορέσει να προχωρήσει η ειρηνευτική διαδικασία στη Συρία, στην αποκατάσταση της χώρας μετά από τον πολυετή πόλεμο, αλλά και στην προώθηση της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης στην επαρχία της Συρίας Ιντλίμπ.
Όσον αφορά στην Ιντλίμπ, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ, εξέφρασε την ελπίδα του Βερολίνου ότι μία αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη στην Ιντλίμπ στα βορειοδυτικά της Συρίας θα φέρει μία διαρκή ειρήνη στην περιοχή.
«Ήταν ένα σημαντικό πρώτο βήμα για να αποφευχθεί μία μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επίθεση και μία ανθρωπιστική καταστροφή. Τώρα το ερώτημα είναι πώς αυτό μπορεί να εξελιχθεί σε μία διαρκή κατάπαυση του πυρός στο Ιντλίμπ», δήλωσε ο ίδιος λίγο πριν τη σύνοδο. 
Εν τω μεταξύ, εν όψει της διάσκεψης στην Κωνσταντινούπολη, ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν είχε κατ' ιδίαν συναντήσεις με τον Ερντογάν, αλλά και με τη Μέρκελ. Παράλληλα, είχε μια σύντομη συζήτηση και με τον Μακρόν, στο περιθώριο της συνόδου και καθώς είχε προηγηθεί τηλεφωνικής τους επικοινωνία. 
Ο Τούρκος πρόεδρος, κατά την έναρξη της συνόδου, εξέφρασε την ελπίδα η διάσκεψη να ικανοποιήσει τις προσδοκίες του κόσμου. «Ολόκληρος ο κόσμος παρακολουθεί τη σύνοδο. Ελπίζω να ικανοποιήσει όλες τις προσδοκίες», σημείωσε. 
Μετά το πέρας όλων των εργασιών, αναμένεται να υπάρξουν δηλώσεις στους εκπροσώπους του Τύπου.

https://sputniknews.gr/kosmos/201810271240095-ksekinhse-tetramerhs-synodos-kwnstantinoypolh-syria/