Κυριακή, 28 Οκτωβρίου 2018

ΥΠΕΞ για θάνατο ομογενή στην Αλβανία: Αναμένουμε την απόλυτη διαλεύκανση

Η πρόσοψη του κτιρίου του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών
Ανακοίνωση για τον θάνατο Έλληνα πολίτη κατά ανταλλαγή πυροβολισμών στην Αλβανία εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών. «Αναμένουμε από τις αλβανικές αρχές την απόλυτη διαλεύκανση των συνθηκών και θα προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες άμεσα», επισημαίνει μεταξύ άλλων.
«Απαράδεκτο το γεγονός ότι η επιχείρηση έφτασε σε σημείο απώλειας ανθρώπινης ζωής», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών για τον θάνατο ομογενή στην Αλβανία μετά από την ανταλλαγή πυροβολισμών με δυνάμεις της αλβανικής αστυνομίας.
Το υπουργείο Εξωτερικών, αφού επιβεβαιώνει το περιστατικό, σημειώνοντας ότι ενημερώθηκε σχετικώς, σημειώνει ότι αναμένει από τις αλβανικές αρχές «την απόλυτη διαλεύκανση των συνθηκών υπό τις οποίες έχασε τη ζωή του ο εν λόγω Έλληνας πολίτης», συμπληρώνοντας ότι θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες άμεσα.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, αλβανικά ΜΜΕ μετέδιδαν πληροφορίες για περιστατικό με πυροβολισμούς ανάμεσα στην αλβανική αστυνομία και σε ομογενή, ο οποίος φέρεται να ύψωσε την ελληνική σημαία. Ο 35χρονος άνδρας, φέρεται, σύμφωνα με τα αλβανικά ΜΜΕ, να πυροβόλησε κατά της αστυνομίας στο χωριό Βουλιαράτι στο Αργυρόκαστρο και στη συνέχεια ακολούθησε ανταλλαγή πυρών, ενώ μετά από καταδίωξη της αστυνομία έπεσε νεκρός.
Αναλυτικά, στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει τα εξής:
«Οι ελληνικές αρχές, σε επαφή με τις αλβανικές, παρακολούθησαν στενά και από την πρώτη στιγμή την εξέλιξη επεισοδίου στο χωριό Βουλιαράτες Αλβανίας, όπου Έλληνας υπήκοος φέρεται να άνοιξε πυρ με όπλο καλάσνικοφ εναντίον οχήματος της αλβανικής αστυνομίας, η οποία και επιχείρησε τη σύλληψή του.
Πριν λίγο ενημερωθήκαμε επισήμως ότι σε ανταλλαγή πυροβολισμών με δυνάμεις της αλβανικής αστυνομίας, ο Κωνσταντίνος Κατσίφας έπεσε νεκρός.
Εκφράζουμε τη βαθειά λύπη μας για το θάνατο του Έλληνα ομογενή και τα συλλυπητήρια μας στην οικογένειά του.
Σε κάθε περίπτωση, είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι η επιχείρηση έφτασε σε σημείο απώλειας ανθρώπινης ζωής.
Αναμένουμε από τις αλβανικές αρχές την απόλυτη διαλεύκανση των συνθηκών υπό τις οποίες έχασε τη ζωή του ο εν λόγω Έλληνας πολίτης και θα προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες άμεσα».
ΝΔ: Η κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε έντονο διάβημα προς την αλβανική κυβέρνηση
Ανακοίνωση εξέδωσε και ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, τονίζοντας: «Η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει άμεσα σε έντονο διάβημα προς την αλβανική κυβέρνηση απαιτώντας πλήρη ενημέρωση, άμεση διερεύνηση των γεγονότων και απόδοση ευθυνών όπου υπάρχουν».
«Την ημέρα που οι απανταχού Έλληνες, γιορτάζουν το ηρωικό ΟΧΙ, το αλβανικό έπος και τους νεκρούς μας, ένα τραγικό γεγονός ήρθε να βαρύνει την ψυχή μας», παρατηρεί ο ίδιος σε ανακοίνωσή του και συνεχίζει: «Ο ομογενής Κωνσταντίνος Κατσιφάς, μέλος της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας της Αλβανίας που γιόρταζε και αυτός, υψώνοντας την ελληνική σημαία στο νεκροταφείο των Ελλήνων Πεσόντων του Αλβανικού Έπους στις Βουλιαράτες, πλήρωσε με τη ζωή του την έκφραση της πατριωτικής του ευαισθησίας».
«Οι αλβανικές αρχές οφείλουν άμεσα να διευκρινίσουν τις ακριβείς συνθήκες κάτω από τις οποίες οδηγήθηκαν τα πράγματα στο τραγικό αυτό γεγονός», επισημαίνει ο κ. Κουμουτσάκος, αναφέροντας ότι η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει άμεσα σε έντονο διάβημα προς την αλβανική κυβέρνηση απαιτώντας πλήρη ενημέρωση, άμεση διερεύνηση των γεγονότων και απόδοση ευθυνών όπου υπάρχουν.
«Καλούμε, τέλος, τα μέλη της εθνικής ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους», καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ.

https://sputniknews.gr/politiki/201810281244811-ypoyrgeio-ekswterikwvn-omogenhs-alvania/