Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου 2018

Ένας οργουελιανός εφιάλτης ευρωπαϊκής προέλευσης - Νέος μηχανισμός μαζικής παρακολούθησης Ευρωπαίων πολιτών

Μια νέα ρύθμιση που θα επιτρέπει στους αστυνομικούς και τους συνοριοφύλακες να ελέγχουν πολίτες της ΕΕ και τρίτων χωρών, δίνοντάς τους πρόσβαση στις βάσεις δεδομένων ασφαλείας σε ολόκληρη την Ένωση, είναι προ των πυλών.

Η σχετική πρόταση υποβλήθηκε προκειμένου να καλυφθούν τα υποτιθέμενα κενά μεταξύ των διαφόρων βάσεων δεδομένων της ΕΕ για την επιβολή του νόμου και έλεγχο των συνόρων. Η «βελτίωση» αυτής της αποκαλούμενης «διαλειτουργικότητας» θα δημιουργούσε όμως ένα νέο μηχανισμό μαζικής παρακολούθησης.
Θεωρητικά, η δυνατότητα των ηλεκτρονικών συστημάτων και του λογισμικού των αστυνομικών και των συνοριακών οργανισμών να ανταλλάσσουν και να χρησιμοποιούν πληροφορίες θα εφαρμόζεται μόνο για πληροφορίες που είναι ήδη αποθηκευμένες σε ορισμένες υπάρχουσες βάσεις δεδομένων.
Ωστόσο, τα σχέδια της Κομισιόν θα οδηγήσουν στη δημιουργία μιας τεράστιας βάσης δεδομένων που θα περιλαμβάνει προσωπικές πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων των βιομετρικών δεδομένων εκατομμυρίων ανθρώπων -πληροφορίες που συλλέγονται για πολύ διαφορετικούς σκοπούς τόσο για τον έλεγχο της μετανάστευσης όσο και για την αντιμετώπιση του εγκλήματος.
Η πρόταση της Κομισιόν έχει ήδη επικριθεί από διάφορες οργανώσεις και ανεξάρτητους οργανισμούς. Οι Ευρωπαίοι Επόπτες Προστασίας Δεδομένων, για παράδειγμα, έχουν ήδη προειδοποιήσει το Ευρωκοινοβούλιο και το Συμβούλιο ότι μια τέτοια διαλειτουργικότητα «θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι νομικές αρχές ερμηνεύονται μέχρι στιγμής στον τομέα αυτό» και ως εκ τούτου θα σήμαινε ένα «σημείο μη επιστροφής». Θεωρούν ότι το θέμα απαιτεί πολύ προσεκτικούς χειρισμούς και ζητούν μια ευρύτερη πολιτική συζήτηση προτού εγκριθεί η πρόταση.
Ωστόσο, η Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος πιέζει για επιτάχυνση των διαδικασιών ώστε να εξασφαλίσει την έγκριση του κανονισμού πριν από τις επόμενες ευρωεκλογές. Η στάση του ΕΛΚ καταδικάστηκε από την ευρωβουλευτή Cornelia Ernst, μέλος της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς/Βόρειας Πράσινης Αριστεράς (GUE/NGL), η οποία κατέθεσε σχεδόν 200 τροπολογίες για ενίσχυση των εγγυήσεων και βελτίωση της πρότασης της Κομισιόν, από τις οποίες πολύ λίγες δυστυχώς υιοθετήθηκαν.
Μετά τη σχετική ψηφοφορία στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, η Κορνέλια Ερνστ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Πρόκειται για πρωτοβουλία επικίνδυνη, περιττή και δυσανάλογη -και είναι και εξαιρετικά δαπανηρή. Στο βωμό της «ασφάλειας» θυσιάζεται το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα εκατομμυρίων ανθρώπων -όχι μόνο μη Ευρωπαίων αλλά και πολιτών της ΕΕ! Αυτή η νέα, μαζική βάση δεδομένων κινδυνεύει περισσότερο από την κατάχρηση τόσο από τις υπηρεσίες της ΕΕ όσο και από τις Αρχές των κρατών μελών. Επιπλέον, διαγράφοντας τη γραμμή ανάμεσα στον έλεγχο της μετανάστευσης και την καταπολέμηση του εγκλήματος, στέλλει το μήνυμα ότι οι μετανάστες και οι ξένοι είναι πολύ πιθανό να είναι εγκληματίες και τρομοκράτες».
«Δυστυχώς, φοβόμαστε ότι αυτό είναι μόνο η αρχή. Εάν οι νομοθέτες της ΕΕ συνεχίσουν να ακολουθούν αυτή τη λογική, μια οργουελιανή μηχανή παρακολούθησης θα γίνει σύντομα πραγματικότητα», κατέληξε.

dialogos.com.cy