Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2018

Με αμερικανική εταιρεία συμφώνησε η Τουρκία για δύο γεωτρήσεις στη Μεσόγειο

Με αμερικανική εταιρεία συμφώνησε η Τουρκία για δύο γεωτρήσεις στη Μεσόγειο
Με την αμερικανική εταιρεία Rowan Companies συμφώνησε η ”Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίων Τουρκίας” (TPAO)  για γεωτρήσεις στη Μεσόγειο- χωρίς στις σχετικές αναφορές να ορίζεται που ακριβώς θα γίνουν αυτές.
Στην ανακοίνωση από την αμερικανική εταιρεία τονίστηκε ότι  η πλατφόρμα της Rowan Norway όπου θα δραστηριοποιείται για 100-140 ημέρες και  ότι η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ στα τέλη του έτους.
Η Rowan έχει έδρα το Τέξας και ανήκει στο Χρηματιστηριο Νέας Υόρκης . Έχει δραστηριοτητες  σε πολλά μέρη του κόσμου με συμβατικές γεωτρήσεις  με στόλο 27 κινητών μονάδων γεώτρησης ανοιχτής θάλασσας, αποτελούμενη από 23 μονάδες ανυψωτικής γεφυρών και τέσσερις για υπερυψωμένες γεωτρήσεις. 
Ο στόλος της Εταιρείας δραστηριοποιείται παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών του Μεξικού, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Νορβηγίας, της Βόρειας Θάλασσας, της Μέσης Ανατολής, της Μεσογείου και του Τρινιντάντ. Επιπλέον, η Εταιρεία είναι 50/50 εταίρος σε μια κοινοπραξία με τη Saudi Aramco, με τίτλο ARO Drilling, η οποία κατέχει ένα στόλο από πέντε αυτο-ανυψωτικές εγκαταστάσεις γερανού που λειτουργούν στον Αραβικό Κόλπο.Η εταιρια ενημέρωσε και το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης σχετικά με τη συμφωνία, όπως αναφέρεται.
Σύμφωνα με το συμβόλαιο, το νέο γεωτρύπανο με το όνομα ‘Rowan Norway’- που τωρα ειναι στην Βόρειο Θαλασσα, αναμένεται να ξεκινήσει τις εργασίες του προς τα τέλη του χρόνου.
Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων κ. Φατίχ Ντονμέζ την περασμένη εβδομάδα είπε ότι εντός μερικών μηνών θα ξεκινήσουν οι πρώτες δραστηριότητες για γεωτρήσεις στη Μεσόγειο.
Πηγή: Militaire 

https://www.thepressroom.gr/diethne/me-amerikanike-etaireia-symphonese-e-toyrkia-gia-dyo-geotreseis-ste-mesogeio