Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου 2018

Οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για νέο περιορισμένο πόλεμο στη Συρία

Un véhicule militaire américain dans la province de Nangarhar, dans l'est de l'Afghanistan, le 7 juillet 2018
Μετά το Αφγανιστάν όπου ο αμερικάνικος στρατός παγιδεύθηκε για 17 χρόνια οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για έναν άλλον πόλεμο περιορισμένο στη Συρία  αυτή τη φορά: η διοίκηση Trump γνωστοποίησε αυτή την εβδομάδα ότι θα παραμείνει στο συριακό έδαφος όσο δεν φεύγει το Ιράν.

«Δεν θα φύγουμε όσο οι ιρανικές δυνάμεις θα παραμείνουν εκτός ιρανικών συνόρων κι αυτό περιλαμβάνει τους συμμάχους του Ιράν και τις ένοπλες πολιτοφυλακές», δήλωσε τη Δευτέρα ο σύμβουλος της Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ ο John Bolton.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ένας υπεύθυνος Αμερικανός μιλάει για παράταση των αμερικανικών δυνάμεων στη Συρία όπου η Washington ανέπτυξε  2.000 στρατιώτες, αλλά είναι η α΄φορά που η αναχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων σχετίζεται άμεσα με την παρουσία Ιρανών στρατιωτών και φιλο-ιρανών στη Συρία. Και κυρίως αλλάζει η φύση της επέμβασης στη Συρία : δεν πρόκειται πλέον  για έναν πόλεμο κατά της ISIS αλλά για έναν έμμεσο πόλεμο κατά του Ιράν.
– «Διαρκής πόλεμος» –
Η προοπτική ενός τέτοιου περιορισμένου πολέμου ανησυχεί κυρίως τη Γαλλία.«Είναι ευθύνη του  Bachar al-Assad, αλλά επίσης αυτών που τον υποστηρίζουν να δεσμευθεί σε μια πολιτική λύση ,  (…) αντίθετα κινδυνεύουμε να πάμε προς μια μορφή συνεχούς πολέμου εντός της ζώνης», προειδοποίησε ο Γάλλος ΥΠΕΞ τη Δευτέρα ο Jean-Yves Le Drian.
«Υπάρχουν σήμερα 5 στρατοί που είναι αντιμέτωποι στη Συρία και τα πρόσφατα συμβάντα δείχνουν ότι ο κίνδυνος τοπικού πολέμου είναι πολύ πραγματικός», πρόσθεσε. «Aλλά η πολιτική η αμερικάνικη είναι τώρα να παραμείνει στη Συρία τόσο όσο το Ιράν θα παραμείνει και το Ιράν δεν φαίνεται να πιέζεται να φύγει», πρόσθεσε. «Υπάρχει επομένως ένας κίνδυνος κλιμάκωσης ή ατυχημάτων με το ρωσικό στρατό όπως το είδαμε την τελευταία βδομάδα με το Israël.» liberation 26.9.18
dimpenews.com