Τετάρτη, 18 Ιουλίου 2018

Πρόστιμο μαμούθ ύψους €4.3 δισ. στην Google από την ΕΕ

Νέα πρόστιμα ύψους 4,3 δισ. ευρώ ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στον Αμερικανικό κολοσσό Google για αθέμιτες πρακτικές στον τομέα των ψηφιακών υπηρεσιών. 

Τα πρόστιμα της Επιτροπής αφορούν την πρακτική της Google να χρησιμοποιεί το λογισμικό Android που χρησιμοποιείται από τα περισσότερα κινητά τηλέφωνα στον πλανήτη για να προωθεί τις άλλες τις υπηρεσίες όπως το λογισμικό χαρτογράφησης Google Maps ή το λογισμικό έρευνας του διαδικτύου (browser) Google Chrome, περιορίζοντας έτσι τις ευκαιρίες των ανταγωνιστών της και δημιουργώντας μια θέση εξουσίας της στην αγορά. 
Η Επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτ Βεστάγκερ από τη Δανία έχει και στο παρελθόν επιβάλει πρόστιμα τη Google σε δύο περιπτώσεις, αναφορικά με τη μηχανή αναζήτησης της google η οποία σύμφωνα με την Επιτροπή δείχνει προτίμηση στις δικές της υπηρεσίες αγορών όπως και πως κάποια από τα διαφημιστικά της προιόντα περιορίζει την επιλογή των καταναλοτών.

Η Google αρνείται και τις τρεις κατηγορίες. 

 
Μετά το πρόστιμο-ρεκόρ στην Google, η Επίτροπος Βεστάγκερ δηλώνει ότι της "αρέσουν" οι ΗΠΑ

Η Επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ Μαργκρέτε Βεστάγκερ δήλωσε ότι της «αρέσουν πολύ» οι ΗΠΑ, ως απάντηση σε σχόλιο που φέρεται να έκανε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ότι η ίδια «απεχθάνεται» τη χώρα λόγω των αντιμονοπωλιακών της ενεργειών σε βάρος αμερικανικών εταιριών.

«Μου αρέσουν πολύ οι ΗΠΑ», δήλωσε η Βεστάγκερ σε συνέντευξη Τύπου, ανακοινώνοντας το πρόστιμο-ρεκόρ σε βάρος της Google, ερωτηθείσα για αυτό που φέρεται να δήλωσε ο Τραμπ στη σύνοδο του G7 τον περασμένο μήνα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ότι η επικεφαλής σας επί των φορολογικών «απεχθάνεται στις ΗΠΑ», σύμφωνα με συμμετέχοντες στη σύνοδο. Αυτό φάνηκε ως αναφορά στις ενέργειες της Βεστάγκερ απέναντι στην Apple και άλλες αμερικανικές εταίρες αναφορικά με την πρακτική του να διοχετεύουν τα κέρδη τους μέσω ευρωπαϊκών κρατών με χαμηλό φορολογικό συντελεστή.

Η Βεστάγκερ δήλωσε ότι ως Δανή έχει την προδιάθεση να διάκειται θετικά απέναντι στις ΗΠΑ.

«Αλλά γεγονός είναι ότι αυτό δεν έχει καμία σχέση με το πώς νιώθω. Καμία απολύτως. Όπως εφαρμόζουμε τη νομοθεσία περί ανταγωνισμού, το κάνουμε σε όλο τον κόσμο, αλλά όχι σε ένα πολιτικό πλαίσιο», πρόσθεσε.

Η Επίτροπος δήλωσε ότι θα συνεχίσει να εφαρμόζει τη νομοθεσία περί ανταγωνισμού, ανεξάρτητα από το πολιτικό πλαίσιο.
 
Γαλλία-ΕΕ: "Εξαιρετική απόφαση" το πρόστιμο

Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι χαιρετίζει το πρόστιμο ρεκόρ ύψους 4,34 δισεκ. ευρώ που επέβαλαν στην Google οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να κάνει λόγο για «εξαιρετική απόφαση».

«Κανείς δεν είναι υπεράνω των νόμων που είναι κοινοί για όλους, ούτε η Google, ούτε καμία άλλη οντότητα», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπενζαμέν Γκριβό.

Πηγή: philenews / ΑΠΕ