Τρίτη, 27 Ιουνίου 2017

Αδειάζει Τουρκία ο Μάτις: Πιθανόν οι ΗΠΑ να ενισχύουν τους Κούρδους και μετά τη Ράκα

FILE PHOTO. US Defense Secretary James Mattis. EPA/TASOS KATOPODIS
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τζιμ Μάτις, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να παράσχουν μακροπρόθεσμα βοήθεια στη συριακή κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), επισημαίνοντας ότι ίσως χρειαστεί να τους δίνονται όπλα και εξοπλισμό ακόμη και μετά την κατάληψη της Ράκα από το Ισλαμικό Κράτος.

Η Τουρκία, σύμμαχος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ η οποία θεωρεί απειλεί τη YPG, ανακοίνωσε ότι ο Μάτις τη διαβεβαίωσε με επιστολή του ότι η Ουάσιγκτον θα πάρει πίσω τα όπλα που έχει δώσει στους Κούρδους μόλις ηττηθεί το Ισλαμικό Κράτος.
Στην πρώτη του δημόσια δήλωση για το θέμα ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας δεν διέψευσε το γεγονός αυτό.
«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε», επεσήμανε ο Μάτις στους δημοσιογράφους στη διάρκεια πτήσης προς τη Γερμανία όταν ρωτήθηκε για την επιστροφή των όπλων.
Ωστόσο σημείωσε επίσης ότι οι μαχητές της YPG ήταν καλά εξοπλισμένοι ακόμη και προτού οι ΗΠΑ αποφασίσουν τον προηγούμενο μήνα να τους προσφέρουν ειδικό εξοπλισμό για την επιχείρηση ανακατάληψης της Ράκα.

Ο Μάτις πρόσθεσε εξάλλου ότι η μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους θα συνεχιστεί ακόμη και μετά την κατάληψη της Ράκα και εξήγησε ότι οι ΗΠΑ θα πάρουν πίσω από τους Κούρδους τα όπλα που δεν θα χρειάζονται πλέον στη μάχη.
Όταν ρωτήθηκε αν η YPG θα επιστρέψουν στο επίπεδο των όπλων που διέθεταν προ Ράκα μόλις τελειώσει η μάχη στην πόλη αυτή, ο Αμερικανός υπουργός απάντησε: «Θα δούμε. Εξαρτάται από το ποια θα είναι η επόμενη αποστολή.
Εννοώ ότι δεν θα τελειώσει η μάχη, μόλις τελειώσουμε με τη Ράκα».
Η Τουρκία θεωρεί τη YPG παρακλάδι των Κούρδων του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK). Στο παρελθόν η Άγκυρα έχει καταγγείλει ότι όπλα από τη YPG κατέληξαν στα χέρια του PKK, χαρακτηρίζοντας οποιαδήποτε παράδοση όπλων στην πολιτοφυλακή απειλή για την ασφάλειά της.
Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ θεωρούν τη YPG ζωτικής σημασίας σύμμαχο στην εκστρατεία τους κατά του Ισλαμικού Κράτους.
Ο Μάτις αναμένεται να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Φικρί Ισίκ στις Βρυξέλλες την Πέμπτη.
«Θα παίρνουμε πίσω ( τα όπλα) στη διάρκεια της μάχης, θα τα επισκευάζουμε. Όταν δεν χρειάζονται κάποια πράγματα πλέον, θα τα αντικαθιστούμε με κάτι που χρειάζονται», εξήγησε ο Μάτις.
27/06/2017 13:07
ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters
Ουάσιγκτον, United States