Παρασκευή, 30 Ιουνίου 2017

Μεγάλη η πιθανότητα σύγκρουσης με την Τουρκία, για τις υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις

Οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) θεωρούν πως υπάρχει «μεγάλη πιθανότητα να εκδηλωθεί μια ανοικτή, σφοδρή σύγκρουση» με τον τουρκικό στρατό στη βορειοδυτική Συρία, η οποία θα υπονόμευε την επίθεση εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Ράκα, δήλωσε σήμερα ένας ανώτερος αξιωματούχος των SDF.
Ο Νάσερ Χατζ Μανσούρ, σύμβουλος των SDF, δήλωσε στο Reuters πως οι SDF έλαβαν την απόφαση να συγκρουστούν με τις τουρκικές δυνάμεις, «αν αυτές προσπαθήσουν να περάσουν πέραν των γνωστών γραμμών» στις περιοχές κοντά στο Χαλέπι, όπου οι πλευρές αντάλλαξαν χθες πυρά.
Η Τουρκία ανέπτυξε πρόσφατα ενισχύσεις στην περιοχή, σύμφωνα με ανταρτικές οργανώσεις που υποστηρίζονται από την Τουρκία, προκαλώντας στις SDF την ανησυχία ότι η Άγκυρα σχεδιάζει να επιτεθεί σε γειτονικές περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των SDF, περιλαμβανομένης της περιοχής Αφρίν όπου ζουν κυρίως Κούρδοι.
Οι SDF είναι μια συμμαχία κουρδικών και αραβικών οργανώσεων με αιχμή την πολιτοφυλακή YPG που η Τουρκία θεωρεί ότι αποτελεί μια επέκταση του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο διεξάγει εδώ και τρεις δεκαετίες ένοπλο αγώνα στην Τουρκία.
Ο Μανσούρ δήλωσε πως μια επίθεση εναντίον περιοχών ελεγχόμενων από τις SDF «θα προκαλούσε μεγάλη ζημιά» στην υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ επίθεση στη Ράκα, καθώς μερικοί μαχητές των SDF θα απομακρύνονταν από τις γραμμές του μετώπου.
Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν χθες Τετάρτη πως έβαλαν με πυροβολικό εναντίον θέσεων της YPG νότια της πόλης Αζάζ, υποστηρίζοντας πως επρόκειτο για απάντηση στη στοχοθέτηση εκ μέρους της YPG ανταρτών που υποστηρίζονται από την Τουρκία. Ο Μανσούρ δήλωσε πως οι SDF απάντησαν στα τουρκικά πυρά.
Ερωτηθείς σχετικά με τις πιθανότητες μιας μεγαλύτερης σύγκρουσης ανάμεσα στις SDF και τις τουρκικές δυνάμεις στην περιοχή βόρεια του Χαλεπιού, ο Μανσούρ δήλωσε: «Είναι βέβαιο ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ανοικτών και σφοδρών συγκρούσεων σ’ αυτή την περιοχή, δεδομένου μάλιστα ότι οι SDF είναι εξοπλισμένες και προετοιμασμένες».
Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι SDF αποφάσισαν να συγκρουστούν με τις τουρκικές δυνάμεις «αν αυτές προσπαθήσουν να προχωρήσουν πέραν των γνωστών γραμμών».
ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ