Δευτέρα, 30 Μαΐου 2016

Γιάνης Βαρουφάκης: «Η κυβέρνηση της Αθήνας έχει ιερή υποχρέωση να μην υπογράψει οτιδήποτε μη βιώσιμο, να κλείσει το τηλέφωνο και να αφήσει τη Γερμανία, την Ουάσιγκτον, τις Βρυξέλλες και το ΔΝΤ να αναλάβουν τις ευθύνες τους»

A file pictures showing Yanis Varoufakis. Photograph, Heather Blockey, Demotix, Corbis
«Η κυβέρνηση της Αθήνας έχει ιερή υποχρέωση να μην υπογράψει οτιδήποτε μη βιώσιμο, να κλείσει το τηλέφωνο και να αφήσει τη Γερμανία, την Ουάσιγκτον, τις Βρυξέλλες και το ΔΝΤ να αναλάβουν τις ευθύνες τους», υποστηρίζει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, λίγες ημέρες πριν το κρίσιμο Eurogroup, ενώ αποκαλύπτει προς η ιδέα του «κόφτη» ήταν δική του και είχε κατατεθεί στον πρωθυπουργό από τον περασμένο Απρίλιο.
«Μόνη λύση η ρήξη. Θα έρθει έτσι κι αλλιώς ακόμα και να κλείσει η συμφωνία. Η ρήξη είναι αποτέλεσμα της μη βιωσιμότητας του χρέους, της δημοσιονομικής πολιτικής που ακολουθείται και των μεταρρυθμίσεων που δεν γίνονται . Η επιλογή είναι ανάμεσα σε ρήξη και σε ρήξη. Μια ρήξη είναι προτιμότερο να έρθει τώρα παρά να έρθει σε μερικούς μήνες», υποστήριξε μιλώντας στην κάμερα της ιστοσελίδας ThePressProject, σύμφωνα με το Έθνος.
Σε ο,τι αφορά τον περίφημο «κόφτη», ο πρώην ΥΠΟΙΚ ανέφερε πως ήταν η πρόταση του στον πρωθυπουργό τον περσινό Μάρτιο- Απρίλιο. Όπως είπε, «ο συγκεκριμένος μηχανισμός προβλέπεται από το δημοσιονομικό σύμφωνο που θέσπισε η κα Μέρκελ ως αντάλλαγμα για να δεχτεί τα πακέτα διάσωσης των διαφόρων χωρών μελών και πως όλοι τον έχουν ψηφίσει, απλώς δεν έχει ενεργοποιηθεί. Είναι μια παραδοχή ότι οι κυβερνήσεις πλέον δεν κυβερνούν, δεν έχουν δημοσιονομική εξουσία επί των δημοσιονομικών τους» , τόνισε.
Στη συνέντευξη, ο κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε στο ξεκίνημα του κινήματος DiEM25, το οποίο ως βασικό στόχο έχει τον εκδημοκρατισμό των ευρωπαϊκών θεσμών. Σημειώνει χαρακτηριστικά πως «όταν δημιουργείται μια κρίση δημιουργούνται φυγόκεντρες δυνάμεις, μεγάλες αντιφάσεις και συγκρούσεις. Προϊόν αυτής της κρίσης είναι η αποδόμηση, η ξενοφοβία, η στροφή προς την άκρα δεξιά ακόμα και από σοσιαλιστικά κόμματα, όπως του Ολάντ, ακόμα και από δυνάμεις σοσιαλδημοκρατικές, όπως στην Αυστρία, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, που θέλουν να ασκήσουν φιλολαϊκές πολιτικές, αλλά τελικά καταφεύγουν σε πολιτικές αποδόμησης, συνήθως επιβεβλημένες από την τρόικα, ενώ ταυτόχρονα από την άλλη πλευρά αναπτύσσεται μια εγρήγορση, μια μαχητικότητα, όπως αυτή αποτυπώνεται στο Nuit Debout, σε μια ατμόσφαιρα ενθουσιασμού και αισιοδοξίας.
«Ιστορικά, οι δυνάμεις του φωτός, οι δυνάμεις του προόδου, συνετρίβησαν. Σε αυτή τη φάση βρίσκεται τώρα η ΕΕ. Δεν θα συντριβεί μόνο η αριστερά και όσοι εναντιώνονται στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, αλλά ολόκληρη η ΕΕ».
Αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις του Παρισιού και σε άλλες μεγάλες γαλλικές πόλεις, ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε πως άτομα του κινήματος DiEM25 δέχτηκαν επίθεση και τραυματίστηκαν, ένας από αυτούς σοβαρά και βρίσκεται στο νοσοκομείο.

«Αυτό απλώς αποτελεί αντανάκλαση της σύρραξης που κλιμακώνεται στη Γαλλία, ανάμεσα σε αποτυχημένες, αδιέξοδες πολιτικές με αυτούς που τις εφαρμόζουν να γνωρίζουν ότι είναι αδιέξοδες, και του αυξανόμενου αυταρχισμού που είναι απαραίτητος για να συνεχίζεις να επιβάλεις πολιτικές που δεν θα λειτουργήσουν. Στη Γαλλία πάντα, στο Παρίσι ιδίως αυτές οι αντιθέσεις λαμβάνουν μια έκταση εδώ και 300 χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

http://mignatiou.com/2016/05/varoufakis-diki-mou-protasi-o-koftis-moni-lisi-i-rixi-pou-tha-erthi-ke-me-simfonia/#at_pco=smlrebh-1.0&at_si=574c81b6d1b19120&at_ab=per-2&at_pos=3&at_tot=5