Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2016

Αυστηρό μήνυμα Τσίπρα στην ΕΕ: Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται

Αυστηρό μήνυμα Τσίπρα στην ΕΕ: Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται
Αυστηρό μήνυμα για το προσφυγικό έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ευρωομάδας των σοσιαλιστών Τζιάνι Πιτέλα. Με τη λατινική φράση «pacta sunt servanda» διεμήνυσε στους ευρωπαίους εταίroυς, ότι οι συμφωνίες είναι δεσμευτικές και πρέπει να τηρούνται. Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε πως το προσφυγικό πρέπει να λυθεί από το σύνολο της ΕΕ, και κάλεσε σε μία «δεσμευτική για όλους και απ όλους απόφαση για τον αναλογικό και υποχρεωτικό διαμοιρασμό της ευθύνης για τις προσφυγικές ροές σε όλα τα κράτη – μέλη».
«Αυτό είναι το μόνο λογικό και δίκαιο και δεν μπορεί η ΕΕ να είναι σε μία λογική που από τη μία ισχύουν κανόνες για όλους και από την άλλη να μην επιμερίζονται τα βάρη στο προσφυγικό» είπε ο πρωθυπουργός και άφησε σαφείς αιχμές κατά των χωρών του Βίσενγκαρντ:
Και δεν μπορεί ορισμένες χώρες που δεν φιλοξένησαν ούτε έναν πρόσφυγα να μας κουνούν το δάχτυλο.
Τοποθετούμενος επί των επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο για τις προσφυγικές ροές,  ο κ. Τσίπρας τόνισε πως αυτές θα γίνουν επί τη βάση των αποφάσεων των υπουργών Άμυνας. Χτες, συνέχισε, καθορίστηκε το επιχειρησιακό σχέδιο και οι ναυτικές δυνάμεις ξεκίνησαν τη δραστηριότητά τους. «Το ΝΑΤΟ δεν έχει καμία εξουσιοδότηση να αναλαμβάνει δράση για την παρεμπόδιση των προσφυγικών ροών, αλλά έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει τις κινήσεις των διακινητών στις τουρκικές ακτές και να ειδοποιεί τη Frontex και το Λιμενικά Σώματα Ελλάδας και Τουρκίας ώστε να παρεμβαίνουν. Για τα χωρικά ύδατα υπάρχει διεθνής νομιμότητα, αλλά και η Συνθήκη της Γενεύης θα πρέπει να τηρείται. Πρέπει να εντοπίσουμε το κύκλωμα της διακίνησης στα τουρκικά παράλια και να εξαρθρώσουμε τη βιομηχανία διακινητών, ανθρώπων που αισχροκερδούν πάνω στον πόνο των προσφύγων» είπε ο πρωθυπουργός. 
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις θέσεις που θα προσέλθει στη Σύνοδο Κορυφής, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως στόχος είναι να ληφθεί μία κοινή απόφαση που θα τηρηθεί από όλες τις πλευρές. «Και έτσι πρέπει να λειτουργεί μία ένωση εταίρων που έχει κανόνες» είπε και συνέχισε:
Θυμάμαι που μας έλεγαν ότι πρέπει να σεβαστούμε τους κανόνες και τη βούληση και των άλλων λαών της Ευρώπης το καλοκαίρι. Pacta sus servanta μας έλεγαν τότε και τώρα τους το λέμε και εμείς αυτό. Ελπίζω ότι δεν θα χρειαστεί να προχωρήσουμε σε μονομερείς ενέργειες. 
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ευρωομάδας των σοσιαλιστών Τζιάνι Πιτέλα άσκησε κριτική στην Αυστρία, λέγοντας πως η απόφασή της να επιβάλει πλαφόν στους πρόσφυγες που δέχεται «δεν συνάδει με τους ευρωπαϊκούς νόμους».
«Είναι λανθασμένη απόφαση» είπε και συνέχισε ασκώντας σφοδρή κριτική στις χώρες της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης και τη στάση τους για το προσφυγικό:
Ακόμα ποιο λανθασμένη στάση είναι η στάση των χωρών που αρνούνται να προχωρήσουν στη μετεγκατάσταση, στον διαμοιρασμό των προσφύγων. Θα πρέπει να τους τιμωρήσουμε παραδειγματικά, αλλά προς το παρόν είμαι υπέρ του να απευθύνουμε μία έκκληση. Ότι πρέπει να δούμε το συμφέρον όλων. Είναι σαφές ότι η ένταξη σε μία κοινότητα είναι να μοιραζόμαστε τις χαρές και τις λύπες. Δεν γίνεται από τη μία να λαμβάνουν τα κονδύλια από τα διαρθρωτικά ταμεία και από την άλλη να μην μοιράζονται τις ευθύνες. 
http://newpost.gr/politiki/518487/aysthro-mhnyma-tsipra-sthn-ee-oi-symfwnies-prepei-na-throyntai