Δευτέρα, 29 Φεβρουαρίου 2016

Ζημιά στον τουρισμό των νησιών λόγω προσφυγικού - Κραυγή αγωνίας από τους δημάρχους

Ζημιά στον τουρισμό των νησιών λόγω προσφυγικού - Κραυγή αγωνίας από τους δημάρχους
Κραυγή αγωνίας εκφράζεται στο newpost από τους δημάρχους των νησιών που δέχονται προσφυγικές ροές, καθώς θεωρούν ότι θα υπάρξει κατακόρυφη μείωση του τουρισμού το επερχόμενο καλοκαίρι. Την στιγμή που ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τη χώρα μας σε σχέση με την διαχείριση του προσφυγικού, εν όψει μάλιστα και της κρίσιμης συνόδου, οι δημοτικοί άρχοντες ''κρούουν'' τον κώδωνα του κινδύνου στην κυβέρνηση, μιλώντας ακόμα και για ''χαμένη τουριστική περίοδο''. 
Οι πρώτες προβλέψεις, εξάλλου, κάνουν λόγο για μια αρχική μείωση της τάξης του 30% σε σχέση με πέρυσι, ενώ μιλούν και για καθυστερημένη έναρξη της τουριστικής περιόδου.
Μια πρώτη -απαισιόδοξη- εικόνα μας δίνει ο δήμαρχος Χίου Μάνος Βουρνούς: 
'Ενα τέτοιο ζήτημα, το οποίο είναι, ήδη, σε εξέλιξη εδώ και ένα χρόνο πια, μόνο βλάβες μπορεί να προξενήσει στον τουρισμού των νησιών που πλήττονται. Παρότι οι προσφυγικές ροές είναι διαχειρίσιμες από εμάς, δεν φαίνεται ότι θα ζήσουμε ένα καλό - από άποψη τουρισμού - καλοκαίρι. Προσωπικά θεωρώ ότι θα έχουμε ένα χαμένο τουριστικό καλοκαίρι.
''Αυτό που πρέπει να καταλάβουν οι ιθύνοντες είναι ότι η φήμη των νησιών του ΒΑ Αιγαίου έχει πληγεί ανεπανόρθωτα. Πρέπει να δημιουργηθούν, πλέον, καινούριοι φάκελοι για τον τουρισμό αυτών των νησιών. Οι παλιοί έχουν γίνει... μούσκεμα. Κυριολεκτικά και μεταφορικά'' καταλήγει ο κ. Βουρνούς.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο τουρισμός της Χίου οφείλει πολλά στους Τούρκους επισκέπτες, που ο δήμαρχος τους χαρακτηρίζει ως ''κλαδί που πιανόμαστε'', αλλά και αυτό είναι έτοιμο να σπάσει''. 
Την ίδια στιγμή, ιδιαίτερα απαισιόδοξος εμφανίζεται για την επερχόμενη τουριστική περίοδο ο δήμαρχος της Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος, τονίζοντας ότι ''σαφώς έχει επηρεάσει το νησί, υπάρχει 30-35% μείωση σε σχέση με πέρυσι, αλλά δεν μπορούμε να μιλήσουμε με ακριβή στοιχεία, αν δεν ξέρουμε τις προσφυγικές ροές που θα υπάρξουν εκείνο τον καιρό''.
Υπάρχουν, όπως εξηγεί, πιθανότητες last booking, αλλά κανείς δεν μπορείς να γνωρίζει με ασφάλεια, το τι θα γίνει τους επόμενους μήνες. 
Χαρακτηριστικό της τουριστικής ανασφάλειας που επικρατεί είναι ότι οι πρώτες αφίξεις στη Σάμο ξεκινούν αντί για τα μέσα Απριλίου, όπως γινόταν μέχρι πέρυσι, στις 5 Μαϊου.

http://newpost.gr/ellada/518867/zhmia-ston-toyrismo-twn-nhsiwn-logw-prosfygikoy-kraygh-agwnias-apo-toys-dhmarxoys