Σάββατο, 28 Νοεμβρίου 2015

ΗΠΑ προς Τουρκία: Σφραγίστε τα σύνορα με τη Συρία

Οι Ηνωμένες Πολιτίες πιέζουν έντονα την Τουρκία να κλείσει τα σύνορά με τη Συρία στους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, έτσι ώστε να ανακοπεί η βασική τους πρόσβαση προς την Ευρώπη. «Το παιχνίδι έχει αλλάξει. Φτάνει, μέχρι εδώ. Αυτά τα σύνορα πρέπει να σφραγιστούν» φέρεται να δήλωσε στην εφημερίδα Wall Street Journal υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα.

Το ίδιο στέλεχος τόνισε ότι το Ισλαμικό Κράτος είναι μια «παγκόσμια απειλή» και όλοι οι μαχητές του περνούν μέσω Συρίας και Τουρκίας για να ταξιδέψουν στον υπόλοιπο κόσμο.
Η Τουρκία έχει ζητήσει οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να αντιμετωπίσει την εισροή μεταναστών από τη Συρία αλλά και για να δημιουργήσει μια «ασφαλή ζώνη». «Το κλείσιμο των συνόρων δεν είναι αρκετό για να λυθούν τα προβλήματά μας και αυτό δεν ανταποκρίνεται στα αιτήματα της Τουρκίας» δήλωσε στην εφημερίδα Τούρκος αξιωματούχος.
Παρ’ όλα αυτά, οι ΗΠΑ επιμένουν ότι το κλείσιμο των τουρκοσυριακών συνόρων είναι μια κίνηση που πρέπει να κάνει από μόνη της η Άγκυρα –κάτι που έχει καταστεί σαφές μετά από τις επιθέσεις στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου. «Η Τουρκία πρέπει να επιταχύνουν το βήμα όσον αφορά αυτό το ζήτημα και δεν πρέπει να κοιτάνε προς εμάς [τις ΗΠΑ] για να τους βοηθήσουμε να ενισχύσουν τα σύνορά τους. Το Παρίσι είναι μια κλήση αφύπνισης, που δείχνει ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα που δεν ελέγχουν» φέρεται να τόνισε ο ίδιος Αμερικανός αξιωματούχος.