Πέμπτη, 27 Νοεμβρίου 2014

Κανένας έλεγχος σε αποθήκες της ΕΦ – Κίνδυνος για δεύτερο Μαρί

Κανένας έλεγχος σε αποθήκες της ΕΦ – Κίνδυνος για δεύτερο Μαρί
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Γενικού Ελεγκτή που βγήκε στη δημοσιότητα σήμερα, το Υπουργείο Άμυνας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα σε σχέση με την Εθνική Φρουρά. Στρατιωτικό Προσωπικό Υπουργείου Άμυνας.
Σύμφωνα με την έκθεση διαπιστώθηκε ότι ενώ το προσωπικό που υπηρετεί στην υπηρεσία της Διοίκησης του υπουργείου Άμυνας αυξήθηκε κατά τρία άτομα το έτος 2013, και το στρατιωτικό προσωπικό που υπηρετεί στο ίδιο κτίριο αυξήθηκε κατά 10, αρκετά από τα άτομα αυτά ασχολούνται με μη στρατιωτικής φύσης καθήκοντα, γεγονός που δεν συνάδει με τις επικαλούμενες ελλείψεις και προβλήματα στη λειτουργία των Διοικήσεων – Επιτελείων και Μονάδων.
Την ίδια ώρα έχουν πραγματοποιηθεί μεταθέσεις με στόχο την μείωση του αριθμού του στρατιωτικού προσωπικού στο Υπουργείο Άμυνας κατά περίπου 30%.
Στην έκθεση ο Γενικός Ελεγκτής τονίζει ότι απόθεμα οπλισμού σε κάποιες Μονάδες της Εθνικής Φρουράς εξακολουθεί να τηρείται σε αποθήκες εντός των στρατοπέδων, στις οποίες δεν υπάρχει εγκατεστημένο σύστημα συναγερμού για την φύλαξη τους.

Επίσης διαπιστώθηκε ότι σε κάποιες περιπτώσεις οι εγκαταστάσεις στρατοπέδων είναι σε πολύ κοντινή απόσταση με αποθήκες καυσίμων της Εθνικής Φρουράς, οικίες και πρατήριο καυσίμων, γεγονός που ελλοχεύσει τον κίνδυνο τόσο για την ασφάλεια των αποθηκών αλλά και των οικιών που γειτνιάζουν.
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι μετά το μοιραίο ατύχημα στο Μαρί, η Εθνική Φρουρά συνεχίζει να χρησιμοποιεί για την αποθήκευση πυρομαχικών επιφανειακές αποθήκες και υπόστεγα κατασκευασμένα από τσίγκο, γεγονός που ενδεχομένως να εγκυμονεί κινδύνους, ιδιαίτερα κατά την περίοδο των θερινών μηνών.
Το ΓΕΕΦ με την σειρά του ενημέρωσε τον Γενικό Ελεγκτή ότι λαμβάνονται όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος.

24h.com.cy