Παρασκευή, 28 Νοεμβρίου 2014

Η «ΕΠΙΛΕΚΤΗ» ΠΟΥ ΔΙΟΙΚΕΙ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΑΝΔΡΩΝ > Άφησε το παιδί της στα Γιάννενα για να φυλάξει τη Στρογγύλη!


Γράφει ο Γιάννης Κοκκινίδης - Επικεφαλής φύλαξης της Στρογγύλης, της μικρής νησίδας δίπλα στο Καστελόριζο που απέχει μια μόλις «ανάσα» από τις τουρκικές ακτές, είναι μία γυναίκα που διοικεί μια ομάδα ανδρών ,αποφασισμένων για όλα, που βρίσκονται με το δάχτυλο στην σκανδάλη 24ωρες ώρες το εικοσιτετράωρο, τριακόσιες εξήντα πέντε μέρες το χρόνο. Πρόκειται για μία υπολοχαγό που φοίτησε στη Σχολή Ευελπίδων και τελείωσε το σχολείο Καταδρομών στη Ρεντίνα Θεσσαλονίκης, από όπου δεν αποφοιτάς αν δεν «ματώσεις». Είναι πλέον «επίλεκτη»! Το παιδί της ένα αγοράκι 2,5 ετών βρίσκεται στα Ιωάννινα στη μητέρα της. 

Μεγαλώνει στα χέρια της γιαγιάς του καθώς και οι δύο γονείς του υπηρετούν απλά την πατρίδα. Ο άντρας της υπολοχαγού και πατέρας του παιδιού, είναι υποδιοικητής στη μονάδα στο Καστελόριζο.
Το όνειρό της, να πάει στο Ειδικό Τάγμα Αλεξιπτωτιστών και να είναι πιο χρήσιμη για την πατρίδα.
Η υπολοχαγός όταν επιστρέφει από τη Στρογγύλη μετά από μέρες έντασης, δεν παίρνει τα ρεπό που δικαιούται. Υπηρετεί στο Καστελόριζο, όπου είναι η οργανική της θέση, μέχρι να ξαναπάει στη νησίδα. Στο βράχο που είναι «τυλιγμένος» με τη γαλανόλευκη σημαία και «διάσπαρτη» από τον πατριωτισμό των ανδρών που υπηρετούν εκεί πάνω .

Με πολύ καμάρι την παρουσίασε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος και ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Χρίστος Μανωλάς στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια κατά την επίσκεψή τους στο ακριτικό αυτό φυλάκιο. Ο αρχηγός ΓΕΣ φαίνεται πως ξέρει καταστάσεις και πρόσωπα. Η αρχική έκπληξη του υπουργού έφερε σιωπή, μετά προκάλεσε την περιέργεια του Νίκου Δένδια για το πως είναι η ζωή της και μετά έναν απέραντο σεβασμό από όλους προς το πρόσωπό της.
Όλα τα μέλη της αποστολής υποκλίθηκαν στον πατριωτισμό της συγκεκριμένης υπολοχαγού.Έστω και σιωπηρά.
Μπορεί να μην βρίσκεται η υπολοχαγός πάνω από το κεφάλι του παιδιού της αλλά, συνεχώς βρίσκεται δίπλα στα φανταράκια της Ελλάδος, στα παιδιά όλων των ελληνίδων που υπερασπίζονται τη γαλανόλευκη σημαία να κυματίζει αέρινα, πάνω στο βράχο της Στρογγύλης.
Και όπως μας εξήγησε ο διοικητής της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικών και Νήσων αντστράτηγος Γιάννης Ηλιόπουλος «το πρωί είναι καλά, το βράδυ σφίγγει...» Και σίγουρα η νύχτα είναι πολύ άγρια εκεί. Η μόνη παρέα που έχει όποιος φυλάει σκοπιά στο τελευταίο άκρο της Ελλάδος, με τα κύματα να κτυπούν συνεχώς στα βράχια , ο αέρας να «σφυρίζει», η σκανδάλη, η γαλανόλευκη που την τραντάζει ο αέρας και η αίσθηση του καθήκοντος.

Στη σύντομη παραμονή του newpost εκεί , εκτός του ότι βιώσαμε μία μοναδική εμπειρία, διαπιστώσαμε πολλά. Όπως και ο Νίκος Δένδιας.

Ίσως η τελετή παράδοσης παραλαβής του κάθε υπουργού Εθνικής Άμυνας θα πρέπει να γίνεται εκεί στη Στρογγύλη ή στη Ρω ...

newpost