Παρασκευή, 28 Νοεμβρίου 2014

Πρωθυπουργός Βουλγαρίας: Δεν υπάρχουν αμερικανικές βάσεις στη χώρα

«Δεν υπάρχουν αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στη Βουλγαρία», αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, κατά τη διάρκεια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, απαντώντας σε επερώτηση του Βόλεν  Σιντέροφ- προέδρου του κόμματος Ataka-  σχετικά με τη θέση της κυβέρνησης για την αναστολή ή την παράταση της σύμβασης για τις αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στη Βουλγαρία.
Ο Μπορίσοφ είπε ότι μεταξύ  της Βουλγαρίας και των ΗΠΑ, υπάρχει μια συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της άμυνας, η οποία υπεγράφη το 2006 και έχει διάρκεια δέκα ετών.
 
Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, το έδαφος της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, χρησιμοποιείται από κοινού  από τις βουλγαρικές και αμερικανικές στρατιωτικές  δυνάμεις, σε εγκαταστάσεις που ανήκουν στο βουλγαρικό κράτος.
Υπάρχει ένα κέντρο εκπαίδευσης στο Νόβο Σέλο, αποθηκευτικοί χώροι στο Άιτος, η στρατιωτική αεροπορική βάση στο Γκράφ Ιγκνατίεβο και η αεροπορική βάση στο Μπέζμερ», διευκρίνισε ο Μπορίσοφ.
Πρόσθεσε ότι οι εγκαταστάσεις αυτές  χρησιμοποιούνται για την κατάρτιση του στρατιωτικού σχηματισμού του βουλγαρικού στρατού και του στρατού των ΗΠΑ.
«Η συμφωνία συνήφθη με αρχική χρονική διάρκεια δέκα ετών και λήγει στις 12 Ιουνίου του 2016 και μετά υπόκειται στη διακοπή αυτής  της συνεργασίας, αλλά, πρέπει ένα από τα δύο μέρη να αποστείλουν την απόφασή τους μέχρι τις 12 Ιουνίου του 2015.
Σε περίπτωση που η πράξη της σύμβασης δεν καταγγελθεί, η διάρκειά της παραμένει επ’ αόριστον και υπάρχει δυνατότητα καταγγελίας της ανά πάσα στιγμή, με την προϋπόθεση της ειδοποίησης, τουλάχιστον, πριν από ένα έτος», είπε ο Μπορίσοφ.
Διευκρίνισε ότι η βουλγαρική κυβέρνηση δεν έχει λάβει κάποιες ενέργειες για την  καταγγελία αυτής της σύμβασης. Ωστόσο, η κυβέρνηση παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς  όλες τις διεργασίες που γίνονται σε αυτόν τον τομέα, είπε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, σύμφωνα με δημοσίευμα του βουλγαρικού Φόκους.
 
--