Τρίτη, 30 Σεπτεμβρίου 2014

Η Αργεντινή αψηφά το αμερικανικό δικαστήριο! > ΤΑ HEDGE FUNDS ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ ΥΨΟΥΣ 50.000 ΔΟΛ.

Προχωρώντας σε μια σπάνια κίνηση, ένας δικαστής των ΗΠΑ, κατηγόρησε την Αργεντινή για περιφρόνηση του δικαστηρίου, λέγοντας ότι η χώρα έχει κάνει «παράνομα» βήματα για να αποφύγει την διαταγή του σε μια μακρά διαμάχη που έχει ξεσπάσει με hedge funds, αναφορικά με αναδιαρθρωμένο χρέος.
Πηγή στην κεντρική Τράπεζα της Αργεντινής, δήλωσε πως όπως και να ζει η χώρα σχεδιάζει να καταθέσει μια πληρωμή τόκων σε τοπική τράπεζα την Τρίτη, αψηφώντας ευθέως τις επιπλήξεις του Αμερικανού δικαστή Thomas Griesa-photo.

O Griesa, που επιβλέπει τη δικαστική διαφορά στη Νέα Υόρκη επί χρόνια, ανέβαλε την απόφασή για το αν θα επιβληθούν κυρώσεις στην Αργεντινή, η οποία χρεοκόπησε τον Ιούλιο για δεύτερη φορά μέσα σε 12 χρόνια, μετά την αποτυχία επίτευξης μιας συμφωνίας με τα hedge funds.
Ωστόσο εξέδωσε μια ξεκάθαρη προειδοποίηση, λέγοντας ότι η Αργεντινή πρέπει να τερματίσει τις προσπάθειες να παρακάμψει τις αποφάσεις του, κάνοντας πληρωμές τοπικά.
«Τα σχεδιαζόμενα βήματα είναι παράνομα και δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν», δήλωσε ο Griesa, αναφέρει το Reuters.
Η απόφαση του Griesa να κατηγορήσει μια ξένη κυβέρνηση για περιφρόνηση του δικαστηρίου είναι σπάνια αλλά όχι άνευ προηγουμένου. Σε τυπικές υποθέσεις, οι Αμερικανοί δικαστές μπορούν να κατηγορήσουν τα εμπλεκόμενα μέρη για περιφρόνηση και να επιβάλουν κυρώσεις προκειμένου να αναγκαστούν να συμμορφωθούν με τις διαταγές του δικαστηρίου.

Τα hedge funds έχουν προτείνει την επιβολή ημερήσιου προστίμου ύψους 50.000 δολ.


kourdistoportocali