Κυριακή, 28 Σεπτεμβρίου 2014

Κινέζοι στρατιώτες για την προστασία των κοιτασμάτων πετρελαίου στην Αφρική

 Μια ειδική περίπτωση. (Getty Images)
Στο πλαίσιο της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ η Κίνα έστειλε 700 στρατιώτες στο Νότιο Σουδάν που μαστίζεται από τον εμφύλιο πόλεμο. Η χρήση των ελαφρά οπλισμένων ειρηνευτικών δυνάμεων είναι για την εξασφάλιση της προστασίας των πηγών πετρελαίου.
Θα πολεμάνε προσεχώς οι ειδικές μονάδες του κινεζικού στρατού έξω από τα σύνορα της Λαϊκής Δημοκρατίας για την προστασία των πηγών πετρελαίου, την ασφάλεια των εμπορικών οδών ή όταν οι συμπατριώτες τους είναι κίνδυνο; Ή θα συμμορφώνονται αυστηρά με τις διεθνείς δραστηριότητες στο πλαίσιο των αποστολών παγκόσμιας ειρήνης των Ηνωμένων Εθνών; Τα ζητήματα αυτά συζητούνται σήμερα στην Κίνα. Το Συμβούλιο της Επικρατείας και η Στρατιωτική Επιτροπή του Πεκίνου έχουν ήδη εγκρίνει την πρώτη χρήση των ενόπλων δυνάμεων του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού έξω από τα σύνορα της Λαϊκής Δημοκρατίας - ως ειρηνευτική αποστολή. Πρώην αποστολές της Κίνας στον ΟΗΕ περιορίζονταν σε θέματα ιατρικής περίθλαψης και συνοδείας.
Το Πεκίνο ως μέλος της ειρηνευτικής αποστολής των Ηνωμένων Εθνών για το Νότιο Σουδάν στέλνει για πρώτη φορά 700 στρατιώτες - ειδικά για τον σκοπό της χρήσης τους ως μια στρατιωτική ειρηνευτική δύναμη. Αυτό επιβεβαιώθηκε από τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Άμυνας, Geng Yansheng, στην ιστοσελίδα της υπηρεσίας του. Οι στρατιώτες εξοπλίστηκαν για τον λόγο της "αυτοάμυνας" με ελαφρά όπλα και θωρακισμένα οχήματα, αλεξίσφαιρα γιλέκα. Τα καθήκοντά τους είναι "η διατήρηση της ειρήνης, η προστασία των αμάχων και των ανθρωπιστικών οργανώσεων των Ηνωμένων Εθνών." Σχετικά με το χρόνο λειτουργίας και τις θέσεις ανάπτυξης, θα αποτελέσουν το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης.
Ο Geng δεν θέλησε να επιβεβαιώσει ότι ο στόχος της ανάπτυξης των ειρηνευτικών δυνάμεων είναι η προστασία των κινεζικών συμφερόντων, ιδιαίτερα των πόρων πετρελαίου του Σουδάν. Αλλά η κυβέρνηση του Νοτίου Σουδάν, όπου οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ ήδη εκπροσωπούνται με περισσότερους από 11.000 στρατιώτες και αστυνομικές δυνάμεις, μιλά για αυτό ακριβώς το θέμα. Στις 9 Σεπτεμβρίου, σε μια συνέντευξη Τύπου ενώπιον διαθνών πρακτορείων στην Τζούμπα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ateny Wek κάλεσε τα 700 μέλη της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών ως μέρος ενός τάγματος 1.800 ανδρών.
Το κύριο έργο τους είναι, παρά τον εμφύλιο πόλεμο, να προστατέψουν τους τομείς πετρεαλίου που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης, τους αγωγούς, τους εργαζομένους και τεχνικούς. Η εντολή του ΟΗΕ τους επιτρέπει να χρησιμοποιήσουν "όλα τα απαραίτητα μέσα" για να προστατεύσουν τους ανθρώπους που διατρέχουν κίνδυνο στους τομείς του πετρελαίου, είπε ο Ateny. Σε περίπτωση επίθεσης οι Κινέζοι στρατιώτες του ΟΗΕ είναι "έτοιμοι για μάχη και θα μπορούσαν να αντεπιτεθούν."
Στρατιωτική προστασία για τις κινεζικές εταιρείες
H κινεζική κρατική εταιρεία πετρελαίου CNPC κατέχει το 40% των μετοχών της κοινής επιχείρησης με το Νότιο Σουδάν, για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου και του 1.600 χιλιομέτρων μήκους αγωγού που οδηγεί στο λιμάνι του Σουδάν στην Ερυθρά Θάλασσα. Η παραγωγή πετρελαίου με το ξέσπασμα των μαχών από τον περασμένο Δεκέμβριο μεταξύ της κυβέρνησης και μιας ομάδας ανταρτών, μειώθηκε κατά περίπου ένα τρίτο. Σε καιρό ειρήνης, το Σουδάν, το οποίο προμηθεύει το 80% του πετρελαίου του στην Κίνα, είναι με 5% της ζήτησης για τις εισαγωγές ένας από τους σημαντικότερους προμηθευτές της Λαϊκής Δημοκρατίας. Η κατανάλωσης του πετρελαίου σήμερα στην Κίνα εξαρτάται σχεδόν κατά 60% από τις εισαγωγές.
Ο στρατός της Κίνας είναι να βοηθήσει με την παρουσία του στην προστασία της εταιρείας που πλήττεται από τον εμφύλιο πόλεμο του Σουδάν, για να μην υπάρξει όπως ήδη αλλού στη Βόρεια Αφρική ένα ακόμη ναυάγιο, έγραψε στην ιστοσελίδα της η "Global Times". Στη Λιβύη, τη Συρία, την Αίγυπτο και το Ιράκ τα τελευταία τρία χρόνια πολλές κινεζικές εταιρείς έπρεπε να φύγουν, λόγω του χάους του πολέμου και των κοινωνικών ταραχών. Μόνο το 2011 έφυγαν 35.000 Κινέζοι από τη Λιβύη. Το 2014, έως τον Σεπτέμβριο, και πάλι εκκενώθηκαν 1.177 Κινέζοι εργάτες και ιδιώτες επιχειρηματίες από την Τυνησία, το Ιράκ ή τη Λιβύη. Επιπλέον, στην Αφρική και στη Νοτιοανατολική Ασία πληθαίνουν οι απαγωγές, ομηρίες και οι επιθέσεις στο προσωπικό των κινεζικών εταιρειών.
Όταν ρωτήθηκε πόσο Κινέζοι βρίσκονται σήμερα στο Νότιο Σουδάν, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν μπόρεσε να παράσχει σχετικές πληροφορίες. Τον Ιούλιο του 2011 υπήρχαν πάνω από 1.700 Κινέζοι, σύμφωνα με την εβδομαδιαία εφημερίδα του Πεκίνου "International Herald Leader". Η κινεζική εταιρεία πετρελαίου CNPC και η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών της Κίνας, 360 μέλη της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ που σταθμεύουν ως τεχνική και ιατρική βοήθεια στο Νότιο Σουδάν, έχουν συμμετάσχει από τον Ιούλιο στην κατασκευή ενός κέντρου υποδοχής προσφύγων - για 30.000 ανθρώπους.
Το Νότιο Σουδάν είναι μια ειδική περίπτωση
Μόλις από το 1992 και μετά, η κυβέρνηση της Κίνας παίρνει μέρος στις ειρηνευτικές αποστολές των Ηνωμένων Εθνών. Το Πεκίνο έχει στείλει αστυνομικούς, μηχανικούς για την κατασκευή οδών και γεφυρών, γιατρούς και στρατιώτες σε δεκάδες χώρες. Αυτοί όλοι έχουν χρησιμοποιηθεί μόνο για πολιτικές και ανθρωπιστικές αποστολές.
Η Λαϊκή Δημοκρατία έχει υποστεί σημαντικές απώλειες στο εμπόριο σε όλο τον κόσμο από τις πρόσφατες κρίσεις, ζημιές που αποτιμούνται σε δισεκατομμύρια. Η Κίνα σταδιακά αρχίζει να αναλαμβάνει ενεργή στάση. Τον Μάρτιο του 2013 πάνω από 300 ένοπλοι Κινέζοι στρατιώτες υπό την εντολή του ΟΗΕ για πρώτη φορά ανέλαβαν την προστασία των Κινέζων μηχανικών στο Μάλι. Μετά από μια μακρά εσωτερική συζήτηση ακολουθεί τώρα η δεύτερη αποστολή.
Με τις στρατιωτικές ειδικές επιχειρήσεις στο Νότιο Σουδάν το Πεκίνο κάνει ένα ακόμη άλμα και δημιουργεί ένα προηγούμενο για το μέλλον της παγκόσμιας δράσης για την προστασία των Κινέζων στο εξωτερικό σε περίπτωση κρίσης - ή ζωτικών κινεζικών συμφερόντων. Η Κίνα δεν το παραδέχεται αυτό ανοιχτά, ειδικά όπως δεν απαντά δημόσια στην ερώτηση των Ηνωμένων Πολιτειών, αν αυτό είναι μέρος ενός "ευρύτερου συνασπισμού" για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας του ισλαμικού κράτους.
Οι επίσημες εφημερίδες του Πεκίνου ανέφεραν την Παρασκευή ότι το Νότιο Σουδάν είναι μια ειδική περίπτωση. Δεν έγραψαν όμως εάν αυτό παραμείνει έτσι.

fox2magazine