Κυριακή, 28 Σεπτεμβρίου 2014

Μπάιντεν σε Ερντογάν: «Μη μου την κυπριακή ΑΟΖ… τάραττε»

Δυο ζητήματα σε σχέση με την Κύπρο, ήγειρε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν προς τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όταν συναντήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη.
Του Κώστα Βενιζέλου, http://www.philenews.com
Πρώτο, να προβεί σε πρακτικές κινήσεις στο Κυπριακό, παραπέμποντας αν και δεν το ανέφερε, στο θέμα της Αμμοχώστου. Δεύτερο, να αποφύγει οποιαδήποτε κίνηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ και να παρενοχλήσει τις έρευνες για τον εντοπισμό και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.
Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, ο Τούρκος Πρόεδρος, ως προς το πρώτο έδωσε διαβεβαιώσεις ότι «θέλουμε και εμείς λύση και εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση», αποφεύγοντας για μια ακόμη φορά να είναι συγκεκριμένος. Ως προς τα θέματα της ΑΟΖ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «παρουσιάσθηκε καθησυχαστικός», σύμφωνα με αμερικανικές πηγές.
Είναι σαφές πως η Ουάσινγκτον θέλει και επιδιώκει να διατηρεί γέφυρες συνεννόησης και συνεργασίας με την Άγκυρα, καθώς τη θεωρεί χρήσιμη για την εφαρμογή των πολιτικών της, ωστόσο, όπως προκύπτει από συζητήσεις, υπάρχει μια σαφής επιφύλαξη ως προς το πρόσωπό του Ερντογάν. Δεν θεωρείται αξιόπιστος συνομιλητής, είναι αστάθμητος παράγοντας, όμως οι Αμερικανοί «θέλουν να τον κρατούν από κοντά», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν. Και είναι λόγοι είναι προφανείς και αφορούν το σκηνικό, το οποίο στήνεται στην περιοχή μας.
Είναι πρόδηλο, σημείωναν ενημερωμένες πηγές, ότι οι Αμερικανοί δεν επιθυμούν οποιαδήποτε κίνηση, που θα ανατρέπει τους σχεδιασμούς τους στην ευρύτερη περιοχή.
ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟΥ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: http://mignatiou.com/2014/09/bainten-ston-erntogan-mi-tin-aoz-taratte/