Κυριακή, 31 Αυγούστου 2014

Θέμα κράτους στην ανατολική Ουκρανία έθεσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν

thema-kratoys-sthn-anatolikh-oykrania-thetei-o-poytin
Για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της ουκρανικής κρίσης ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν έκανε λόγο για τη δημιουργία κράτους στην ανατολική Ουκρανία.
«H δημιουργία ενός κράτους πρέπει να εξεταστεί στις συζητήσεις που θα έχουν ως στόχο τον τερματισμό των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ρωσίας.
«Πρέπει να ξεκινήσουμε αμέσως ουσιαστικές συζητήσεις (…) που θα αφορούν θέματα που σχετίζονται την πολιτική οργάνωση της κοινωνίας και τη δημιουργία ενός Κράτους για την νοτιοανατολική Ουκρανία προκειμένου να προστατευτούν τα νόμιμα συμφέροντα των ανθρώπων που ζουν εκεί» δήλωσε ο κ.Πούτιν κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής εκπομπής και σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης.
Έως σήμερα, η Ρωσία είχε ζητήσει μόνο οι περιοχές στην ανατολική Ουκρανία, όπου κατοικούν στην πλειονότητά τους ρωσόφωνοι, να έχουν επιπλέον αυτονομία στα πλαίσια ενός ομοσπονδιακού, λιγότερο συγκεντρωτικού συστήματος.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος μίλησε σε εκπομπή του ρωσικού τηλεοπτικού δικτύου Τv Channel 1, που μαγνητοσκοπήθηκε την Παρασκευή, δεν αναφέρθηκε στο θέμα της απειλής επιβολής πρόσθετων κυρώσεων εναντίον της Μόσχας εκ μέρους των χωρών της Δύσης, οι οποίες κατηγορούν τη Μόσχα για μια στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι οι χώρες της Δύσης φέρουν την ευθύνη της ουκρανικής κρίσης καθώς είχαν υποστηρίξει το κίνημα διαμαρτυρίας που είχε οδηγήσει τον περασμένο Φεβρουάριο στο «πραξικόπημα» εναντίον του φιλορώσου προέδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς χωρίς να σκέφτονται εάν μία σύρραξη θα ακολουθούσε.
«Έπρεπε να γνωρίζουν ότι η Ρωσία δε μπορεί να κάνει στην άκρη όταν πυροβολούν ανθρώπους σχεδόν εξ επαφής» τόνισε ο Πούτιν, διευκρινίζοντας ότι δε μιλάει «για το ρωσικό Κράτος, αλλά για ρώσους πολίτες».
Τέλος, έριξε το «μπαλάκι» στο Κίεβο για την επίλυση της κρίσης. Σε ερώτηση που του τέθηκε εάν είναι δυνατόν να προβλέψει το τέλος της, ο ίδιος είπε, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ria Novosti: «Όχι. Σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από την πολιτική θέληση των ουκρανικών αρχών» που βρίσκονται τώρα στην εξουσία.
Tα... μάζεψε στη συνέχεια ο εκπρόσωπός του
O εκπρόσωπος τύπου του προέδρου της Ρωσίας δήλωσε λίγο αργότερα ότι οι περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας όπου οι φιλορώσοι αυτονομιστές πολεμούν εναντίον των ουκρανικών κυβερνητικών δυνάμεων πρέπει να παραμείνουν τμήμα της χώρας και χαρακτήρισε τη διένεξη «εγχώρια».
«Δεν πρόκειται για μία διένεξη μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, πρόκειται για μια διένεξη στο εσωτερικό της Ουκρανίας» είπε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους.
Σε ερώτηση εάν η «Νοβοροσίγια» (Νέα Ρωσία)- το όνομα που δίνουν οι αντάρτες στην περιοχή που διεκδικούν- θα πρέπει να παραμείνει τμήμα της Ουκρανίας, εκείνος απάντησε: «Φυσικά».


Διαβάστε εδώ: http://newpost.gr/post/379445/thema-kratoys-sthn-anatolikh-oykrania-thetei-o-poytin#ixzz3ByjOHZTw