Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2013

Ρωσία: Τρία νέα συντάγματα S-400 επιχειρησιακά το 2014

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, αποκάλυψε ότι το 2014 οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας θα διαθέτουν σε επιχειρησιακή ετοιμότητα, τρία νέα συντάγματα των αντιαεροπορικών – αντιβαλλιστικών συστημάτων μακρού βεληνεκούς, τύπου S-400 Triumf (κωδικός ΝΑΤΟ: SA-21 Growler).
Τα τρία αυτά συντάγματα θα προστεθούν στα δύο των οποίων η επιχειρησιακή ετοιμότητα και αξιοποίηση θα έχει ολοκληρωθεί εντός του 2013, με την προσθήκη ενός ακόμα (του έκτου) στην περιφέρεια της Μόσχας. Μέχρι σήμερα, η Ρωσία διαθέτει πέντε συντάγματα των συστημάτων του τύπου.

Τα δύο από αυτά έχουν αναπτυχθεί στην περιφέρεια της πρωτεύουσας Μόσχας (τρία μέχρι το τέλος του έτους όπως προαναφέρθηκε). Τα υπόλοιπα, πλησίον του λιμένα Ναχόντκα στη ρωσική Άπω Ανατολή, στον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ στη Βαλτική και ένα ακόμα στη νότια στρατιωτική περιφέρεια.
Υπενθυμίζεται, ότι το σύστημα έχει τη δυνατότητα εμπλοκής εναέριων στόχων σε απόσταση 400 χιλιομέτρων και σε ύψος μεταξύ 40-50 χιλιομέτρων. Μέχρι το 2020, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις θα έχουν αναπτύξει 28 συνολικά συντάγματα S-400 Triumph, έκαστο εκ των οποίων αποτελείται από 2-3 τάγματα (τέσσερα συστήματα έκαστο).

defence-point