Σάββατο, 30 Νοεμβρίου 2013

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Ο ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ > Το «παιχνίδι» της τρόικας στις καθυστερήσεις αδειάζει τα ελληνικά ταμεία

Γράφει η Αγγελική Κιλιντζόγλου - Στις καθυστερήσεις φαίνεται ότι παίζει η τρόικα η οποία βάζει για ακόμη μια φορά το μαχαίρι στο κόκκαλο της κυβέρνησης. Το έργο γνωστό. 
Λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την άφιξή τους στην Αθήνα, οι τροϊκανοί ακυρώνουν την προγραμματισμένη επιστροφή τους, ζητώντας από την ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει πρώτα όλες τις δεσμεύσεις της, προκειμένου να έρθουν και να κλείσει η συμφωνία. 

Για ακόμη μία φορά η δόση του 1 δισ. ευρώ που εκκρεμεί από το καλοκαίρι μένει στον αέρα, με τους δανειστές να διαμηνύουν ότι θα μπει στα ελληνικά ταμεία, όταν ολοκληρωθεί η συμφωνία για τα προαπαιτούμενα. Ταυτόχρονα, πηγαίνει πίσω και η εκταμίευση των 4,9 δισ. ευρώ για το δ΄τρίμηνο του έτους ενώ τα ελληνικά ταμεία σιγά- σιγά, αδειάζουν.
Χθες το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών μετέβη εκτάκτως στο Μέγαρο Μαξίμου για να ενημερώσει τον Πρωθυπουργό για τις τελευταίες εξελίξεις.
Λίγες ώρες νωρίτερα, ευρωπαίοι αξιωματούχοι είχαν ανακοινώσει μέσω Reuters στην ελληνική πλευρά ότι η τρόικα δεν θα έρθει την Δευτέρα όπως αναμενόταν, καθώς η Ελλάδα έχει αποτύχει να εφαρμόσει συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται από το πρόγραμμα βοήθειας.
Συγκεκριμένα τα δύο μεγάλα εμπόδια για συμφωνία αφορούν στην άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών ακινήτων και στις απολύσεις στο Δημόσιο.
Ο υπουργός Οικονομικών εξερχόμενος του Μαξίμου παραδέχθηκε μεν ότι δεν ήρθε η συμφωνία με την τρόικα, εξέφρασε δε την αισιοδοξία του ότι σύντομα θα βρεθεί λύση, αν και όπως είπε αυτή δεν αναμένεται πριν από το Eurogroup της 10ης Δεκεμβρίου.
Ο κ. Στουρνάρας τοποθέτησε την επιστροφή των δανειστών μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. και παράτεινε το χρονοδιάγραμμα για την εξεύρεση λύσης μέχρι τα τέλη του έτους. 
Και μέχρι τότε όλα καλά αφού τα έσοδα στα ταμεία του κράτους φτάνουν για εξυπηρετηθούν οι ανάγκες.
Το μεγάλο πρόβλημα όμως αφορά στον Γενάρη, τον μήνα που τα ταμειακά διαθέσιμα θα είναι λιγοστά και η Ελλάδα, πέραν των άλλων, θα πρέπει να αποπληρώσει ομόλογα του Δημοσίου ύψους 1,43 δισ. ευρώ που κατέχει η ΕΚΤ και ομόλογα ύψους 374,4 εκατ. ευρώ, που κατέχουν κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης. 
Αυτό είναι και το σημείο που ποντάρει η τρόικα η οποία εκβιάζει μέχρι τέλους την κυβέρνηση για νέα αφαίμαξη των πολιτών. Τακτική, γνωστή πια. Με τις καθυστερήσεις στις δόσεις, στραγγίζει τα ταμεία του κράτους όμως όταν έρθει η ώρα να πάρει τα χρήματα της πίσω, η λύση βρίσκεται και τα χρωστούμενα εκταμιεύονται.
Το ζήτημα όμως είναι πως και πάλι θα την πληρώσουν οι πολίτες. Και το μάρμαρο προμηνύεται βαρύ...


Διαβάστε εδώ: http://newpost.gr/post/299403/to-paixnidi-ths-troikas-stis-kathysterhseis-adeiazei-ta-ellhnika-tameia#ixzz2m7JjVQCN