Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2013

Φόροι, χαράτσια, λιτότητα και ανεργία θυμίζουν σχέδιο αφανισμού της Ελλάδας

Σε μια άνευ προηγουμένου φοροεπιδρομή στα μεσαία εισοδήματα και σε όλους ανεξαιρέτως τους ιδιοκτήτες ακινήτων προχωρά η κυβέρνηση, η οποία ταυτόχρονα εκβιάζεται από την Τρόικα να επισπεύσει να απελευθερώσει τους πλειστηριασμούς.
Η εκποίηση ακινήτων σε ξένα κεφάλαια, η εξολόθρευση της μεσαίας τάξης και των ελευθέρων επαγγελματιών χωρίς παράλληλα να γίνονται οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο είναι η ατζέντα της κυβέρνησης για το ερχόμενο έτος 2014.
Χαράτσι χωρίς αντικειμενικές
Το πιο χτυπητό παράδειγμα αδικίας και αναποτελεσματικότητας είναι το χαράτσι το οποίο επιβάλλεται σε ακίνητα που οι τιμές τους έχουν καταρρεύσει λόγω κρίσης. Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης παραδέχτηκε σήμερα ότι η εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές τιμές αναβλήθηκε για το 2016 διότι η εξίσωση εντός του 2014 θα επιδρούσε αρνητικά στις εισπράξεις από την φορολογία ακινήτων.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9,84 ο κ. Θεοχάρης ερωτήθηκε για το θέμα της απόκλισης εμπορικών και αντικειμενικών αξιών και παραδέχθηκε ότι οι τιμές δεν μειώνονται για εισπρακτικούς λόγους.
«Δεν μπορεί να υπάρξει αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, καθώς σε αυτή την περίπτωση δεν θα πιάναμε τον στόχο των εσόδων από τη φορολογία στα ακίνητα» είπε ο κ. Θεοχάρης, κάνοντας εν ψυχρώ μια συγκλονιστική ομολογία που πάγωσε το πανελλήνιο.

Ξεζουμίζουν τους ελεύθερους επαγγελματίες
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση σχεδιάζει να ξεζουμίσει ό,τι έχει απομείνει στους ελεύθερους επαγγελματίες και έρχονται ανατροπιές-φωτιά στο φορολογικό τοπίο το 2014 για 1 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες. Οι εν λόγω φορολογούμενοι θα κληθούν να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη προκειμένου να πληρώσουν υπέρογκους φόρους για τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν φέτος.
Στους χαμένους των φορολογικών ανατροπών, είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες με ετήσια εισοδήματα έως 55.000 ευρώ και όσοι πιαστούν στην «τσιμπίδα» των τεκμηρίων διαβίωσης, ενώ αντίθετα οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι μικρομεσαίοι επιτηδευματίες με εισοδήματα πάνω από 60.000 ευρώ θα δουν την φορολογική τους επιβάρυνση να μειώνεται το επόμενο έτος.


Αυτές είναι οι φορολογικές ανατροπές του 2014:
  • Κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ και των πρόσθετων αφορολόγητων ορίων εισοδήματος που κλιμακώνονται ανάλογα με τον αριθμό των προστατευόμενων παιδιών.
  • Επιβολή φόρου 26% από το πρώτο ευρώ στο σύνολο του ετησίου εισοδήματος που προέρχεται από επιχειρηματική δραστηριότητα, εφόσον το εισόδημα αυτό δεν υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ. Εάν το εισόδημα υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ, τότε το τμήμα του εισοδήματος μέχρι το επίπεδο των 50.000 ευρώ θα φορολογείται με 26% και το τμήμα του εισοδήματος πάνω από το επίπεδο των 50.000 ευρώ θα φορολογείται με 33%.
  • Διατήρηση των τσουχτερών τεκμηρίων διαβίωσης τα οποία προσδιορίζουν τεκμαρτά εισοδήματα μεγαλύτερα των 5.700 ευρώ για όλους ανεξαιρέτως τους αυτοαπασχολούμενους που διαθέτουν μια κατοικία ή διαμένουν σε μισθωμένη κατοικία και έχουν κι ένα ΙΧ αυτοκίνητο. Το ελάχιστον τεκμήριο για κάθε φορολογούμενο ανέρχεται σε 2.500- 3.000 ευρώ, ενώ υπάρχουν και προσαυξήσεις.
  • Κατάργηση των φοροαπαλλαγών που μέχρι σήμερα οδηγούσαν σε μείωση του φόρου όπως ενοίκια, ιατρικά έξοδα, στεγαστικό δάνειο και δίδακτρα.
  • Κατάργηση του μέτρου συλλογής αποδείξεων για την κάλυψη του 25% του εισοδήματος τους.
  • Παραμένει το τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ για ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. Για κάθε υποκατάστημα το τέλος επιτηδεύματος θα διαμορφωθεί στα 600 ευρώ και οι αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες θα καταβάλλουν 500 ευρώ.
  • Διατηρείται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης 1%-4% στα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ
  • Στο ποσό του φόρου υπολογίζεται προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος με συντελεστή 5%.
Η Τρόικα εκβιάζει: Δεν θα γυρίσουμε στην Αθήνα αν δεν δεχτείτε τα νέα μέτρα
Να «στριμώξουν» την ελληνική κυβέρνηση επιχείρησαν η Κριστίν Λαγκάρντ και ο Ολι Ρεν προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία με την Τρόικα πριν από το τέλος του χρόνου και να καταλήξουν σε συμφωνία οι δύο πλευρές για τους πλειστηριασμούς και απολύσεις.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ και ο Επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων της Κομισιόν, μετέφεραν προς την ελληνική κυβέρνηση το μήνυμα ότι η Τρόικα «δεν θα έλθει για τρίτη φορά εάν η ελληνική πλευρά δεν είναι έτοιμη», αναφέρει η Καθημερινή, η οποία επισημαίνει ότι οι δύο κορυφαίοι αξιωματούχοι είχαν οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι το χάσμα θα γεφυρωθεί, μετά και τις αναφορές του Αντώνη Σαμαρά στην επίσκεψη του στο Βερολίνο, ότι θα υπάρξει συμφωνία πριν από την ανάληψη της ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε. Ομως, με βάση την πληροφόρηση που έχουν για τις θέσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου, εκτιμούν πλέον πως η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές είναι δύσκολο να «κλείσει».
Ο Γραμματέας Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Καρύδης, υπογράμμισε μιλώντας στο MEGA ότι το κόμμα του δεν θα κάνει πίσω στο θέμα των πλειστηριασμών.
«Για τους πλειστηριασμούς, το ΠΑΣΟΚ δεν θα κάνει πίσω και ζητάμε την παράταση. Για τα φτωχά και μεσαία νοικοκυριά, θα τα προστατεύσουμε απολύτως. Δεν κάνουμε πίσω σε ό,τι κι αν λέει η τρόικα», ανάφερε ο κ. Καρύδης.Πηγή: Φόροι, χαράτσια, λιτότητα και ανεργία θυμίζουν σχέδιο αφανισμού της Ελλάδας | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/132712#ixzz2m2lejuBz