Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2013

Κρίνεται σήμερα η νομιμότητα της απόλυσης της καθηγήτριας που έπιασε τον γιο του Σαμαρά να αντιγράφει

Πολιτικές διαστάσεις δίνουν στην υπόθεση καταγγελίας
σύμβασης καθηγήτριας στο Κολλέγιο Αθηνών τόσο η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών όσο και η ίδια καθώς υποστηρίζουν ότι απολύθηκε επειδή έπιασε το γιο του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να αντιγράφει στις εξετάσεις για το μάθημα της Χημείας.
Σήμερα συνεδριάζει για το θέμα το Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΚΥΣΔΕ), όργανο κορυφαίου κύρους και δικαιοδοσίας για το χώρο της παιδείας. Θα εξεταστεί αν ήταν νόμιμη ή όχι η καταγγελία της σύμβασης της εκπαιδευτικού Ευφροσύνης Μπουλούτα. Η ΟΙΕΛΕ συνδέει την απόλυση που έγινε τον Ιούλιο του 2012 με το γεγονός ότι τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς (δεν διευκρινίζεται η ακριβής ημερομηνία άρα δεν είναι γνωστό αν είχε ήδη γίνει πρωθυπουργός ο Αντώνης Σαμαράς – ήταν δεδομένο βέβαια ότι η ΝΔ είχε κερδίσει τις εκλογές του Μαϊου) η κα Μπουλούτα έπιασε το γιο του πρωθυπουργού να αντιγράφει. Σήμερα ο νεαρός πηγαίνει στην Τρίτη Λυκείου, είναι άριστος μαθητής και επιθυμεί να συνεχίσει τις σπουδές του στο Harvard. Μάλιστα η πρόβλεψη για το βαθμό του απολυτηρίου του φτάνει στο 45 και του ανοίγει τις πόρτες των μεγαλύτερων Πανεπιστημίων των ΗΠΑ. Σημειώνεται ότι ο αδελφός του πρωθυπουργού αρχιτέκτονας Αλέξανδρος Σαμαράς είναι επικεφαλής του Κολλεγίου.

Βεβαίως αν και εφόσον η απομάκρυνση της κα Μπουλούτα συνδέεται με το θέμα της αντιγραφής του υιού του πρωθυπουργού σε καμία περίπτωση δεν ευθύνεται ο νεαρός μαθητής για την απόλυση της, ούτε και θα πρέπει να ενοχοποιείται ένας έφηβος, αφού ένα τόσο λεπτό ζήτημα θα πρέπει να μπορούν να το λύνουν οι ενήλικοι. Το θέμα αυτό πάντως έχει διχάσει τη σχολική κοινότητα του Κολλεγίου αφού ορισμένοι ισχυρίζονται ότι η κυρία Μπουλούτα δεν ήταν και από τις πιο καλές καθηγήτριες.

Η ΟΙΛΕ εξέδωσε ανακοίνωση για το περιστατικό αλλά και για τη σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση κάνοντας λόγο για ισχυρότατες πολιτικές πιέσεις. Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η συνεδρίαση του ΚΥΣΔΕ έχει ιστορική σημασία. Ο έλεγχος νομιμότητας και καταχρηστικότητας της καταγγελίας σύμβασης συναδέλφου του Κολλεγίου Αθηνών, η οποία απολύθηκε, επειδή συνέλαβε τον υιό του Πρωθυπουργού να αντιγράφει, αν και κάτω από ισχυρές πολίτικες πιέσεις καθυστέρησε επί ένα και πλέον έτος, τελικά θα γίνει από το ΚΥΣΔΕ. Οφείλουμε να σημειώσουμε ότι δυστυχώς το Υπηρεσιακό Συμβούλιο αρνήθηκε πέρσι να ασκήσει το συνταγματικά κατοχυρωμένο του ρόλο και να ελέγξει την καταγγελία σύμβασης μετά από αίτημα της εκπαιδευτικού. Τελικά όμως υποχρεώθηκε, μετά από δικαστική απόφαση και πίεση της ΟΙΕΛΕ να πράξει το αυτονόητο και το νόμιμο.
Ωστόσο, όπως όλοι αντιλαμβάνεστε, οι πιέσεις πολιτικών παραγόντων και επιχειρηματικών συμφερόντων για να εγκριθεί η καταγγελία σύμβασης είναι τεράστιες. Οι αιρετοί της ΟΙΕΛΕ στο ΚΥΣΔΕ Μ. Κουρουτός και Α. Σαββιδάκη θα δώσουν μάχη για να προστατεύσουν, όχι τα συμφέροντα μιας εκπαιδευτικού, αλλά τη νομιμότητα, την ακεραιότητα του δημόσιου και κοινωνικού αγαθού της εκπαίδευσης και την αναγκαιότητα ο εκπαιδευτικός να μπορεί να λειτουργεί στο σχολείο αξιοκρατικά και να πράττει το καθήκον του. Θα κριθεί εάν η πολιτεία εξακολουθεί να ασκεί εποπτικό ρόλο στην εκπαίδευση, ή εάν η νομιμότητα θυσιάζεται στο βωμό αλλότροιων συμφερόντων.»Πηγή: Κρίνεται σήμερα η νομιμότητα της απόλυσης της καθηγήτριας που έπιασε τον γιο του Σαμαρά να αντιγράφει | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/132531#ixzz2lwturc9c