Δευτέρα, 31 Δεκεμβρίου 2012

Για παραβίαση του κοινού ποινικού δικαίου κατηγορείται ο Παπακωνσταντίνου!

Την άσκηση δίωξης κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου για τα αδικήματα της νόθευσης εγγράφου και της παράβασης καθήκοντος ζητούν οι βουλευτές από τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης που υπογράφουν την πρόταση για τη συγκρότηση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής που θα διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ». 
Ταυτόχρονα, τα τρία κόμματα αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να κινηθούν και άλλες, εκτός Βουλής, διαδικασίες προκειμένου ο κ. Παπακωνσταντίνου να παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη με το κοινό ποινικό δίκαιο και όχι με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών.
Το οκτασέλιδο κείμενο της κυβερνητικής πρότασης για τη σύσταση
Προανακριτικής Επιτροπής κάνει λόγο για «ενδείξεις ενοχής» του κ. Παπακωνσταντίνου, καθώς «είχε τη δυνατότητα και το κίνητρο» για τη νόθευση του εγγράφου.

Στην πρόταση, αφού αναφέρεται αναλυτικά η διαδρομή της πρώτης και της δεύτερης λίστας από την στιγμή που εστάλησαν από την Γαλλία μέχρι τη στιγμή της αντιπαραβολής, τονίζεται ότι με «με βάση το υλικό που έχει συγκεντρωθεί, προκύπτουν ενδείξεις ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου τέλεσε τις αξιόποινες πράξεις της νόθεσης εγγράφου και παράβασης καθήκοντος».

Διαβάστε
ΕΔΩ ολόκληρη την πρόταση που κατατέθηκε στη Βουλή.

«Συγκεκριμένα, ο κ. Παπακωνσταντίνου φέρεται να αλλοίωσε το περιεχόμενο του ψηφιακού δίσκου της λεγόμενης λίστας Λαγκάρντ κατά παράβαση των καθηκόντων του ως υπουργός Οικονομικών, η δε αλλοίωση συνίσταται στο γεγονός ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου παρ΄ότι παρέλαβε την αρχική λίστα μέσω CD και όφειλε να την παραδώσει αυτούσια, όπως την παρέλαβε, στις αρμόδιες αρχές για φορολογικό έλεγχο, εντούτοις, σύμφωνα με τις ενδείξεις, επεξεργάστηκε την εν λόγω λίστα, παρεμβαίνοντας ουσιωδώς σε αυτή και παραδίδοντάς την υπό μορφή φορητής μονάδας αποθήκευσης (UBS)», αναφέρει το χαρακτηριστικό απόσπασμα.

Η πρόταση για τη σύσταση της προανακριτικής θα τεθεί σε ψηφοφορία στη Βουλή το αργότερο έως τις 15 Ιανουαρίου.

H απόφαση για σύσταση προανακριτικής πρέπει να ληφθεί με πλειοψηφία τουλάχιστον 151 βουλευτών ύστερα από μυστική ψηφοφορία.

Στη συζήτηση δικαίωμα να παρέμβει έχει και ο εκάστοτε «εγκαλούμενος» είτε δια ζώσης είτε μέσω εγγράφου υπομνήματος.

Εφ' όσον η Βουλή αποφασίσει συγκρότηση προανακριτικής, τότε ορίζονται τα μέλη της και προσδιορίζεται προθεσμία υποβολής του πορίσματος και του αποδεικτικού υλικού. Το πόρισμα στο οποίο θα καταλήξει η Προανακριτική Επιτροπή θα εισαχθεί αργότερα στην Ολομέλεια της Βουλής η οποία και θα αποφασίσει για την άσκηση ή μη δίωξης και πάλι κατόπιν μυστικής ψηφοφορίας.

Το θέμα της «αποσβεστικής προθεσμίας» (παραγραφή) έχει προκύψει λόγω της βραχύβιας Βουλής που σχηματίστηκε μεταξύ των δύο πρόσφατων εκλογικών αναμετρήσεων (Μάιος - Ιούνιος 2012).

Το Σύνταγμα προβλέπει ότι δεν μπορεί να κινηθεί ποινική δίωξη κατά υπουργού, λόγω παραγραφής, «μετά το πέρας της δεύτερης τακτικής συνόδου (διάστημα εργασιών της Βουλής) της βουλευτικής περιόδου (διάστημα ανάμεσα σε δύο εκλογές) που αρχίζει μετά την τέλεση του αδικήματος».

Αν υπολογιστεί ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου παρέλαβε την λίστα Λαγκάρντ το 2010, από τότε έχουν μεσολαβήσει δύο εκλογικές αναμετρήσεις.

Πάντως, οι ερμηνείες των συνταγματολόγων διίστανται, ενώ δεδομένη είναι η διακομματική συμφωνία να ξεπεραστεί ο σκόπελος της παραγραφής και να συσταθεί η Προανακριτική Επιτροπή σχετικά με την αλλοίωση της λίστας Λαγκάρντ, βάσει του άρθρου 86 του Συντάγματος.

Εάν τελικά προχωρήσει, όπως όλα δείχνουν, η προκαταρκτική εξέταση στη Βουλή, η τουλάχιστον 12μελής επιτροπή που θα συσταθεί θα πρέπει να εκδώσει εντός συγκεκριμένης προθεσμίας πόρισμα, βάσει του οποίου η Ολομέλεια της Βουλής θα αποφανθεί για την παραπομπή ή όχι σε Ειδικό Δικαστήριο, αποτελούμενου από έξι μέλη του Συμβουλίου της Επικρατείας και επτά μέλη του Αρείου Πάγου.

newpost