Σάββατο, 29 Δεκεμβρίου 2012

Δύο αμερικανικές φρεγάτες χορηγούνται στην Τουρκία

Στη Βουλή των αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών υποβλήθηκε σχέδιο νόμου με το οποίο χορηγούνται στην Τουρκία, το Μεξικό και την Ταϊλάνδη φρεγάτες του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ, που έχουν τη δυνατότητα να φέρουν κατευθυνόμενους πυραύλους. Το θέμα παρουσιάστηκε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων με το νομοσχέδιο υπ’ αριθμόν 6649, στο οποίο αναφέρεται η χορήγηση στην Τουρκία δύο πολεμικών πλοίων τύπου «Oliver Hazard Perry» και είναι τα «USS Halyburton» και «USS Thach», το σχέδιο νόμου πρέπει να υπογραφεί από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί πριν από τη λήξη της νομοθετικής περιόδου και σύμφωνα με τους παρατηρητές είναι πιθανόν να γίνει αποδεκτό.
Σύμφωνα με πληροφορίες στο αρχικό σχέδιο νόμου δεν περιλαμβάνονταν το όνομα της Τουρκίας, αλλά προστέθηκε στη λίστα αργότερα.
Το ελληνικό λόμπι στις ΗΠΑ αντέδρασε έντονα για την χορήγηση αυτή, ιδιαίτερα μετά την έγκριση της Γερουσίας για πώληση στην Τουρκία 117 αεροπορικούς πυραύλους Sidewinder, γράφει το δημοσίευμα.
--