Κυριακή, 30 Δεκεμβρίου 2012

Κρυπτογραφημένο το μήνυμα του φτερωτού κατάσκοπου

Κρυπτογραφημένο μήνυμα από ένα μυστηριώδες περιστέρι (rpra.org)
Δεν υπάρχει κώδικας που να μην σπάει - τουλάχιστον αυτό πιστεύουμε όταν βλέπουμε τους μυστικούς πράκτορες στον κινηματογράφο. Αυτοί παραδίνουν ένα κρυπτογραφημένο μήνυμα σε ανυπόμονους εμπειρογνώμονες υπολογιστών - και μπορούν να προσβλέπουν μέσα σε λίγα λεπτά στο αποτέλεσμα. Το ότι αυτό δεν έχει να πάντα να κάνει με την πραγματικότητα, φαίνεται τώρα στην Αγγλία.

"HVP" σημαίνει " Have Panzers» - έτσι έχει αποκωδικοποιηθεί ένα μυστικό μήνυμα ενός βρετανικού ταχυδρομικού περιστεριού. Όμως, η υποτιθέμενη λύση είναι πολύ απλή για να είναι αληθινή. Το μήνυμα από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο παραμένει έως σήμερα κρυπτογραφημένο.
Ο Gord Young, ένας συνταξιοδοτημένος ιστορικός από τον Καναδά, για μια στιγμή πίστεψε ότι τα είχε καταφέρει. Ενώ κρυπτογράφοι σε όλο τον κόσμο μάταια έχουν κοπιάσει όλα αυτά τα χρόνια να αποκρυπτογραφήσουν ένα μήνυμα από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, τα τελευταία μηνύματα από το Οντάριο του Καναδά ήταν ελπιδοφόρα: "Στρατεύματα, άρματα μάχης, πυροβολικό, μηχανικό, εδώ. Αντίμετρα κατά των αρμάτων δεν λειτουργούν" - αυτό ανέφερε ο αλεξιπτωτιστής William Stott από την Γαλλία, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την επιχείρηση D-Day το καλοκαίρι του 1944.
Ένα ταχυδρομικό περιστέρι υποτίθεται ότι θα έφερνε το μήνυμα στον προορισμό του στην Αγγλία - αλλά κατά την επιστροφή δεν τα κατάφερε. Δεκαετίες αργότερα, ο σκελετός του περιστεριού βρέθηκε σε μια καμινάδα, όπου κατά το πέταγμα μάλλον θα είχε κολλήσει. Με την ανακάλυψη του περιστεριού ξεκίνησε το μυστήριο του μυστικού κώδικα. Ο Gord Young ήθελε να έχει αποκρυπτογραφήσει τελικά το μήνυμα με τη βοήθεια ενός παλιού στρατιωτικού εγχειριδίου, μέσα σε 17 λεπτά. Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης ανέφεραν σε πρωτοσέλιδα την επιτυχία. Κρίμα: Κατά πάσα πιθανότητα, δεν είναι.
Ο Michael Smith, ένας πρώην σύμβουλος του Μουσείου των Αποκρυπτογράφων στο θρυλικό Bletchley Park, έχει μόνο υποτιμητικά σχόλια για τα νέα από τον Καναδά. Την προτεινόμενη λύση χαρακτηρίζει ως "ανοησία" και "απλά ανόητη," στο BBC. Η κριτική του που φιλοξενείται στην εφημερίδα "Telegraph" απευθύνεται κυρίως στο πιο σημαντικό εργαλείο που έχει χρησιμοποιηθεί στον Καναδά: Το στρατιωτικό εγχειρίδιο είναι από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Γι 'αυτό θα ήταν γνωστό στη γερμανική Βέρμαχτ - και ως εκ τούτου ένα πολύ αβέβαιο εργαλείο.
Το χειρόγραφο μήνυμα αποτελείται από 27 ομάδες από πέντε γράμματα: "AOAKN", "HVPKD" και ούτω καθεξής - συνολικά 135 γράμματα. Ο Smith λέει ότι η αποκρυπτογράφηση του Young έχει απονέμει άμεσα σε κάθε γράμμα μια έννοια. Έτσι, το "HVP" το αποκωδικοποιεί ως "Have Panzers". Μια κομψή και απλή εξήγηση - και πιθανώς πάρα πολύ απλή.
Οι επαγγελματίες κρυπτογράφοι της βρετανικής κατασκοπείας (Government Communications Headquarters - GCHQ) είχαν ήδη δημοσιεύσει μία ημέρα μετά την είδηση ένα πολύ συντηρητικό δελτίο τύπου. Παρακολουθούν τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης "με ενδιαφέρον". Από τις εκατοντάδες των πιθανών λύσεων που παρουσιάζονται μέχρι στιγμής, καμία δεν έχει πείσει τους εμπειρογνώμονες.
Κρυπτογραφημένο μήνυμα από ένα μυστηριώδες περιστέρι (telegraph.co.uk/Lee)Ένας "λοχίας W. Stot" πρέπει να έχει στείλει το κείμενο κατά πάσα πιθανότητα σε έναν έως σήμερα άγνωστο παραλήπτη με το όνομα "Χ02". Η χρήση ενός ταχυδρομικού περιστεριού δεν ήταν ασυνήθιστη: Η Βασιλική Πολεμική Αεροπορία είχε εκπαιδεύσει 250.000 από αυτά τα περιστέρια. Όλοι οι στρατιωτικοί κλάδοι έκαναν χρήση των ταχυμεταφορών των ζώων, καθώς και οι μυστικοί πράκτορες (Special Operations Executive). Κάθε περιστέρι είχε από έναν μοναδικό αριθμό ταυτοποίησης. Στο περιστέρι που ανακαλύφθηκε στην καμινάδα, υπάρχουν δύο από αυτές τις ταυτότητες: "NURP.40.TW.194" και "NURP.37.OK.76".
Η GCHQ είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι στην κρυπτογράφηση του κειμένου μπορεί να έχει χρησιμοποιηθεί το λεγόμενο "one-time pad". Αυτή είναι μια μέθοδος κωδικοποίησης - η οποία δεν μπορεί να σπάσει με έναν μαθηματικό αποδείξιμο τρόπο. Τουλάχιστον, αν γίνει σωστά.
Στην πράξη, ωστόσο, σπάνια χρησιμοποιείται η συγκεκριμένη μέθοδος: Το κλειδί πρέπει να είναι τουλάχιστον τόσο μακρύ όσο το κείμενο που πρόκειται να αποκρυπτογραφηθεί. Σε κάθε γράμμα του κειμένου προς αποκρυπτογράφηση χρησιμοποείται μία φορά το κατάλληλο γράμμα του χρησιμοποιούμενου κλειδιού - και έτοιμος είναι ο κώδικας. Ωστόσο, το κλειδί μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο μία φορά. Και αν το κλειδί έχει καταστραφεί, δεν υπάρχει μια πραγματική δυνατότητα για την αποκρυπτογράφηση.
Και ακριβώς αυτό φαίνεται ότι ισχύει αυτή τη στιγμή, διότι εάν δεν γνωρίζουν οι Άγγλοι την λύση, τότε ποιός άλλος μπορεί να είναι αυτός;

fox2magazine