Σάββατο, 29 Δεκεμβρίου 2012

Στο επίκεντρο των διεθνών ΜΜΕ η εμπλοκή Παπακωνσταντίνου στη λίστα Λαγκάρντ

Τα ξένα μέσα χαρακτηρίζουν το γεγονός βόμβα στο πολιτικό σκηνικό. 'Ολο και περισσότερα διεθνή μέσα ενημέρωσης ασχολούνται με το σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει με αφορμή την εμπλοκή συγγενών του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου στην περίφημη «λίστα Λανγκάρντ». Μεγάλα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, ευρωπαϊκές και αμερικανικές εφημερίδες χαρακτηρίζου το γεγονός ως «βόμβα» στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό.

Το πρακτορείο Associated Press υπογραμμίζει ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας «βρίσκεται πλέον στο κέντρο ενός κλιμακούμενου πολιτικού σκανδάλου» και υπογραμμίζει το γεγονός ότι ο Γ. Πακωνσταντίνου υπήρξε ο βασικός αρχιτέκτονας του πρώτου προγράμματος λιτότητας της ρημαγμένης από τα χρέη Ελλάδας, αναφέροντας μάλιστα και τη διαγραφή του από το ΠαΣοΚ.
Από την πλευρά του, το πρακτορείο Reuters επικαλείται δικαστικές πηγές και επιβεβαιώνει πως τρία ονόματα στενών συγγενών του Γ. Παπακωνσταντίνου απουσιάζουν από την πρώτη λίστα που του παρέδωσε η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ. Τονίζει μάλιστα ότι η αποκάλυψη «δίνει νέα τροπή σε μια υπόθεση που εξόργισε τους χτυπημένους από τα λιτότητα Έλληνες, που είναι ούτως ή άλλως θυμωμένοι με την κυβέρνηση που αδυνατεί να πατάξει τη φοροδιαφυγή η οποία έχει συμβάλει στην οικονομική κρίση της χώρας». Το πρακτορείο αναφέρεται μάλιστα εκτενώς στο γεγονός ότι η Ελλάδα έχει μέχρι στιγμής αποτύχει να καταδικάσει επώνυμες προσωπικότητες για φοροδιαφυγή.
Η εφημερίδα «The New York Times» αναφέρθηκε στο γεγονός πιθανής εμπλοκής του Γ. Παπακωνσταντίνου με πολύ προσεκτικό τρόπο, αναφέροντας την άρνησή του για οποιαδήποτε ανάμειξη στο ζήτημα, αποφεύγοντας συμπεράσματα και χαρακτηρισμούς, σε μια προσπάθεια να τηρήσει όσο το δυνατόν πιο ουδέτερη στάση στο όλο ζήτημα.
Για μια υπόθεση που «αποτελεί πλήγμα για το ΠαΣοΚ αλλά και που θα προκαλέσει έκπληξη στις Βρυξέλλες, καθώς είχε καλή φήμη ανάμεσα στους Ευρωπαίους συναδέλφους του» κάνει λόγο η γερμανική εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung».
Η «λίστα έχει γίνει σύμβολο της ελλιπούς ετοιμότητας της κυβέρνησης στην Αθήνα» παρατηρεί η γερμανική «Tageblatt», ενώ το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA μιλά για «φορολογικά σκάνδαλα δίχως τέλος στην Ελλάδα».
«Η επιστροφή της λίστας Λαγκάρντ ενδέχεται να προκαλέσει πολιτικό σεισμό στην Ελλάδα» γράφει στην ιστοσελίδα του το ελβετικό δίκτυο RTS Info. Το δημοσίευμα αναφέρεται στα τρία ονόματα στενών συγγενών του Γ. Παπακωνσταντίνου, του ανθρώπου που παρέλαβε πρώτος την περιβόητη λίστα και τα οποία απουσιάζουν από τη δεύτερη λίστα που έστειλαν στην Αθήνα οι γαλλικές Αρχές.
Η βρετανική εφημερίδα «Guardian» αναφέρεται στην υπόθεση Παπακωνσταντίνου και τονίζει ότι ο πρώην υπουργός διαγράφηκε από το ΠαΣοΚ, καθώς οι κατηγορίες που τον βαρύνουν είναι εξαιρετικά σοβαρές.
Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) έγραψε ότι πρώην υπουργός βρίσκεται εν μέσω φορο-σκανδάλου και σημείωσε ότι «το ελληνικό σκάνδαλο φοροδιαφυγής έλαβε μία νέα τροπή την Παρασκευή με την αποκάλυψη ότι ένας πρώην υπουργός φέρεται να έσβησε ονόματα από την λίστα με τους φερόμενους φοροφυγάδες». Την είδηση αναδημοσίευσε και το γαλλικό κανάλι France24.