Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2012

Επίσκεψη Βούλγαρου προέδρου στην Τουρκία- κύριο θέμα το ενεργειακό

«Εάν η Βουλγαρία έχει ανάγκη από πηγές ενέργειας εμείς δεν πρέπει να μένουμε απαθείς», είπε ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Βούλγαρο πρόεδρο Ρόζεν Πλεβνέλιεφ. Το θέμα της ενέργειας ήταν ένα από τα ζητήματα που συζητήθηκαν. Ενημερώθηκε ο πρόεδρος της Βουλγαρίας για τη δυνατότητα μεταφοράς ενέργειας από τον Καύκασο, την Κασπία Θάλασσα μέσω της Τουρκίας για την αγορά της Δύσης, όπως είπε ο πρόεδρος Γκιουλ.

Η διασύνδεση Βουλγαρίας- Τουρκίας είναι ένα ενδιαφέρον θέμα για τη Βουλγαρία, δήλωσε ο πρόεδρος Ρόζεν Πλεβνέλιεφ. Τόνισε, επίσης, ότι η συνεργασία με την Τουρκία στον τομέα της ενέργειας είναι απαραίτητη.

Όταν το 2008 ο βουλγαρικός λαός έμεινε στα κρύα του λουτρού, διότι η θέρμανση του εξαρτιόταν από έναν μόνο αγωγό για την προμήθεια φυσικού αερίου, πήραμε ένα μάθημα, είπε ο Πλεβνέλιεφ.

Η διασύνδεση Βουλγαρίας-Τουρκίας είναι στρατηγικής σημασίας για εμάς και ελπίζουμε σύντομα να ξεκινήσει. Δίνουμε μεγάλη σημασία για την υλοποίηση του έργου αυτού, είπε ο Βούλγαρος πρόεδρος.

Ο Πλεβνέλιεφ εξέφρασε την βεβαιότητα ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες ή μήνες στις Βρυξέλλες και στις άλλες πρωτεύουσες της Ευρώπης θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για το θέμα αυτό, σημειώνει το βουλγαρικό Φόκους.

--
© Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος