Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2012

ΟΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ, Ο ΥΕΘΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΞΙΟΜΑΧΟ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

Τα τελευταία μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση στον τομέα των Ενόπλων Δυνάμεων πλήττουν ευθέως την ετοιμότητα και το αξιόμαχό τους, καθόσον οι περικοπές που ανακοινώθηκαν τόσο στα λειτουργικά έξοδα και στις εξοπλιστικές δαπάνες όσο και στο μισθολόγιο των στρατιωτικών δεν έχουν προηγούμενο. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τη έλλειψη προσωπικού, λόγω της απαράδεκτης απόφασης  του  ΥΕΘΑ τον Ιούνιο του 2009 και της αδράνειας της τότε στρατιωτικής ηγεσίας, όπου μειώθηκε η θητεία στους 9 μήνες, επιβαρύνουν την κατάσταση ακόμη περισσότερο.

     Το 2009 ο προϋπολογισμός του υπουργείου εθνικής άμυνας ήταν σε απολύτους αριθμούς 6,5 δις ευρώ και το 2013 θα είναι 3,3 δις και παρ’όλα αυτά ο κος ΥΕΘΑ διαβεβαιώνει τον ελληνικό λαό ότι οι περικοπές δεν επηρεάζουν τις Ένοπλες Δυνάμεις στην εκπλήρωση της αποστολής τους. Ο κος υπουργός ή είναι τελείως άσχετος ή λέει συνειδητά ψέματα διότι οι πρωτοφανείς αυτές περικοπές έχουν αρνητικές επιπτώσεις τόσο στο ηθικό του προσωπικού όσο και στη διαθεσιμότητα του υλικού και στη συντήρηση των εγκαταστάσεων.

                  Η μείωση της δύναμης του στρατού σε ετήσια βάση κατά 25% σε κληρωτούς οπλίτες, χωρίς να κλείσουν τα άχρηστα στρατόπεδα και χωρίς να αυξηθεί η δύναμη των ΕΠΟΠ, έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία Μονάδων «φαντασμάτων» ,καθόσον η κατάστασή τους από πλευράς προσωπικού είναι δραματική και η όποια ετοιμότητα του στρατού για την εκπλήρωση της αποστολής του οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στο φιλότιμο ,το ήθος και την αυτοθυσία του προσωπικού το οποίο δεν φείδεται χρόνου, κόπου και προσπαθειών.   

                 Όμως οι πολιτικοί της χώρας μας, αντί να αναγνωρίζουν τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κάνει το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων προκειμένου να  εκπληρώσει την αποστολή του μέσα σ’αυτές τις αντίξοες συνθήκες,  προβαίνουν σε ενέργειες που καταρρακώνουν το ηθικό του και υποβαθμίζουν εξευτελιστικά το βιοτικό του επίπεδο και μάλιστα αυτό συντελείται μεθοδικά,  με την εφαρμογή της σταδιακής στρατηγικής. Πρώτα έρχεται ο κος Πάγκαλος και διαμορφώνει το κατάλληλο ψυχολογικό κλίμα, με τα περί αντιπαραγωγικών στελεχών , περιττών αμυντικών δαπανών κ.λπ. και εν συνεχεία έρχεται  η κυβέρνηση και τα εφαρμόζει στην πράξη με τις περικοπές στις δαπάνες του υπουργείου άμυνας και τις απαράδεκτες  μειώσεις στο μισθολόγιο των στελεχών.

                   Κατά την άποψή μας τα μέτρα των περικοπών που έλαβε η κυβέρνηση  σε συνδυασμό με τη μειωμένη θητεία οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην ¨κατάρρευση¨ του οικοδομήματος που λέγεται ΣΤΡΑΤΟΣ για τρεις κυρίως λόγους πρώτον εξ αιτίας  του ψυχολογικού αφοπλισμού του προσωπικού μέσω της εξαθλίωσης και απαξίωσης του, δεύτερον  λόγω της αδυναμίας συντήρησης του τροχαίου και μη υλικού του στρατεύματος και τρίτον λόγω της ελλιπούς εκπαιδεύσεως του προσωπικού καθόσον αυτό αναλώνει τον περισσότερο χρόνο του σε άλλες δραστηριότητες , όπως υποχρεώσεις ασφαλείας , διοικητική μέριμνα , κ.λπ. Είναι γνωστό ότι μια Μονάδα για να διεξάγει σωστή εκπαίδευση  και να συντηρεί  όπως προβλέπεται  το υλικό της πρέπει να έχει παρούσα δύναμη πάνω από το 80 % της προβλεπόμενης δύναμής της ,σε διαφορετική περίπτωση απλώς προβαίνει σε «πασαλείμματα».

                   Τέλος  θα υπενθυμίσουμε στον κο Παναγιωτόπουλο, με την ελπίδα ότι μπορεί να αλλάξει στάση, τα λόγια του ναύαρχου Π. Κουντουριώτη προς τον Ελ. Βενιζέλο την παραμονή των Βαλκανικών Πολέμων « Κύριε Πρόεδρε, καράβια άνευ ικανού έμψυχου υλικού είναι μόλυβδος βαρύς βυθιζόμενος εντός του ύδατος».

 
              Ιωάννης  Δημητρόπουλος

       Αντιστράτηγος ε.α- Μαθηματικός