Τετάρτη, 29 Αυγούστου 2012

Περιμένει κανείς να διαφωνήσουν;;;

Οι πολιτικά αφελείς τείνουν να εκλείψουν από τη χώρα. Οι πιο πολλοί πλέον γνωρίζουν πως το ελληνικό πολιτικό σύστημα είναι ένα κλειστό, αυτονομημένο και ανεξάρτητο από την κοινωνία πολιτικό κλάμπ, το οποίο (όπως λέει και ο καθηγητής κ. Κοντογιώργης) αντιμετωπίζει την ελληνική κοινωνία ως απειλή για το ίδιο, ενώ ταυτόχρονα την χρησιμοποιεί για τα δικά του συμφέροντα και τα συμφέροντα που το στηρίζουν.

Οποιαδήποτε σοβαρή σύγκρουση στο εσωτερικό του πολιτικού συστήματος για τη νομή της εξουσίας που θα παραβίαζε τα «εσκαμμένα» και κυρίως σύγκρουση με αφετηρία πραγματικά κοινωνικά προβλήματα, θα επέφερε αυτόματα ρωγμές στο εξωτερικό του κέλυφος. Αυτό κατ’ αρχήν θα σήμαινε κατάργηση… της αυτονομίας του απέναντι στην κοινωνία με είσοδο της τελευταίας στο πολιτικό παιχνίδι και φυσικά την με μαθηματική ακρίβεια πλήρη εξαφάνισή του ίδιου και των συμφερόντων που αυτό εξυπηρετεί. Οποιαδήποτε λοιπόν τέτοια εσωτερική σύγκρουση, που υπερβαίνει τα συστημικά «εσκαμμένα» ή εμπλέκει πραγματικά κοινωνικά προβλήματα στις εσωτερικές κομματικές διαμάχες του συστήματος είναι «απαγορευμένη» και αυτή η απαγόρευση είναι ο βασικός όρος επιβίωσής του.

Αυτό δεν αφορά μόνο τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ), αλλά αφορά όλα τα κόμματα και φυσικά και τα δύο πολιτικά «ακροφύσια» του συστήματος (ΚΚΕ και ΧΑ), τα οποία και θα μπορούσαν (αν το ήθελαν) να είναι εν δυνάμει κίνδυνος για το πολιτικό σύστημα..

Με βάση τις πολιτικές αυτές παραδοχές, ελπίζουμε πως δεν περιμένει κανείς να διαφωνήσουν Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης, καθώς και οι βουλευτές τους, για το νέο πακέτο μέτρων των 11,6 δις ευρώ ή και όσων και αν απαιτηθούν, παρά τις όποιες προπαγανδιστικές πολιτικές πιρουέτες τους στα ΜΜΕ, που απευθύνονται σε όσους ακόμα θέλουν να παραμένουν πολιτικά αφελείς.

Πέτρος Χασάπης