Τετάρτη, 29 Αυγούστου 2012

Σκηνοθετούν επεισόδιο στο Αιγαίο οι Τούρκοι - Κλίμα έντασης με φανταστικές "αερομαχίες"

Εξαιρετικά ύποπτη συμπεριφορά αρχίζουν και επιδεικνύει το τουρκικό ΓΕΕΘΑ δημοσιοποιώντας φανταστικές αερομαχίες και παραβιάσεις του τουρκικού εναερίου χώρου από τα ελληνικά μαχητικά. Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο τις τελευταίες 5 ημέρες το τουρκικό ΓΕΕΘΑ στην ιστοσελίδα του εξέδωσε ανακοινώσεις οι οποίες αναφέρουν για εγκλωβισμό των τουρκικών μαχητικών από τα αεροσκάφη της ΠΑ. Μάλιστα σε κάθε περιστατικό έχει καταγραφεί η βάση από την οποία εξόρμησαν τα ελληνικά μαχητικά, ο τύπος των ελληνικών μαχητικών και η διάρκεια του εγκλωβισμού των τουρκικών αεροσκαφών από τα αναχαιτιστικά της ΠΑ. 

Πιο αναλυτικά όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα του τουρκικού ΓΕΕΘΑ χτές 28 Αυγούστου ελληνικά μαχητικά F-16 τα οποία απογειώθηκαν από την Λήμνο εγκλώβισαν δύο φορές
για 2 και 9 λεπτά αντίστοιχα τουρκικά F-16 τα οποία πετούσαν όπως ισχυρίζονται οι Τούρκοι στο διεθνή εναέριο χώρο δυτικά της Λέσβου και της Χίου.


Την 24η Αυγούστου σύμφωνα με τους Τούρκους ελληνικά μαχητικά F-16 από την Λήμνο εγκλώβισαν ένα αεροσκάφος F-4E 2020 Τermionator για ένα λεπτό δυτικά της Χίου. Στις 16 Αυγούστου ελληνικά μαχητικά F-16 είχαν εγκλωβίσει δύο φορές στο ραντάρ τους για 14 λεπτά τα τουρκικά μαχητικά δυτικά νοτιοδυτικά της Λέσβου.

Όπως είχε αναφέρει το defencenet.gr πριν από τέσσερις ημέρες στις 25 Αυγούστου 2012 (http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=51683&Itemid=139) η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει κλίμα έντασης στο Αιγαίο με συνεχόμενες δημοσιεύματα στις τουρκικές εφημερίδες Π.χ. η Star έγραψε για "αποστολή ελληνικών στρατευμάτων στο Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι τα οπ[οία η Τουρκία δεν αναγνωρίζει ότι είναι ελληνικά και φυσικά με τις σχετικές ανακοινώσεις του τουρκικού ΓΕΕΘΑ για τις δήθεν ελληνικές παρενοχλήσεις στα τουρκικά μαχητικά

Αυτό όμως που αποκρύπτουν επιμελώς οι Τούρκοι είναι ότι ο εγκλωβισμό των αεροσκαφών τους από τα ελληνικά ραντάρ των μαχητικών της ΠΑ αποτελεί μέρος της πάγιας διαδικασίας που εφαρμόζεται στις περιπτώσεις που άγνωστα μαχητικά εισέρχονται στο FIR Αθηνών.


Πιο συγκεκριμένα μόλις τα ελληνικά F-16/Block 50/52 απογειωθούν για να αναγνωρίσουν τα άγνωστα ίχνη το ραντάρ του αεροσκάφος ρυθμίζεται στην λειτουργία SAM (Situation Awareness Mode) η οποία περιλαμβάνει
τον εντοπισμό και εγκλωβισμό του πλησιέστερου και πιο επικίνδυνου στόχου ενώ το ραντάρ APG-68 συνεχίζει να ερευνά την περιοχή. Αυτή αποτελεί μία πάγια διαδικασία για την ΠΑ και πρόκειται για κάτι που το γνωρίζουν οι Τούρκοι αφού διαθέτουν τα ίδια ακριβώς αεροσκάφη.


Επομένως μόνο ερωτηματικά μπορούν να προκαλέσουν οι ανακοινώσεις του τουρκικού ΓΕΕΘΑ για υποτιθέμενες αερομαχίες και εγκλωβισμούς από τα ραντάρ των ελληνικών μαχητικών. Σε γενικές γραμμές αυτό που θα μπορούσαμε να συμπεράνουμε από τις τουρκικές ανακοινώσεις είναι ότι η ηγεσία της γειτονικής χώρας προσπαθεί να καλλιεργήσει ένα φιλοπολεμικό κλίμα κατηγορώντας την Ελλάδα για επιθετικές πράξεις προετοιμάζοντας το έδαφος για ένα ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο. Η τακτική αυτή θυμίζει έντονα την γερμανική προβοκάτσια που έδωσε την αφορμή στον Χίτλερ να εισβάλει στην Πολωνία. 

defencenet