Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2012

Συντριβή ισραηλινού UAV Eitan

Στην περιοχή της αεροπορικής βάσεως Τελ Νοφ στο Ισραήλ συνετρίβη ένα σύγχρονο μη επανδρωμένο αεροσκάφος τύπου Eitan (Heron-TP). Πιθανώς διαλύθηκε στον αέρα. Το ατύχημα συνέβη χθες το πρωί, 29 Ιανουαρίου, κατά την πρώτη δοκιμαστική πτήση μετά την παράδοση του νέου UAV στη μονάδα, η οποία διεξήχθη από κοινού από προσωπικό της βάσεως και της εταιρίας, πάνω από το κέντρο του Ισραήλ. Το Eitan (επίσης γνωστό ως Heron TP) επέστρεφε στη βάση Τελ Noφ, που βρίσκεται κοντά στη Λωρίδα της Γάζας.
Η πτέρυγα του Eitan βρέθηκε μέσα σε οπωρώνες. Σύμφωνα με μάρτυρες που επικαλούνται τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, το Eitan διαλύθηκε στον αέρα και έπιασε φωτιά πριν από την πρόσκρουση με το έδαφος.Δεν είναι γνωστό τι προκάλεσε το ατύχημα. Σύμφωνα με την προκαταρκτική ανάλυση των εκπροσώπων της εταιρίας IAI (Israel Aerospace Industries), δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο τεχνικής βλάβης ή ανθρώπινο λάθος. Οι εκπρόσωποι του στρατού υποδεικνύουν μάλλον την τελευταία πιθανότητα. Ο καιρός δεν φαίνεται να έχει επηρεάσει την πορεία των γεγονότων. Οι ζημίες που συνδέονται με τη συντριβή υπολογίζονται σε 5 έως 10 εκατ. δολάρια. Η τιμή ενός νέας κατασκευής Eitan εκτιμάται σε 35 εκατ. δολάρια.
Η ύπαρξη του Eitan αποκαλύφθηκε περίπου 2 χρόνια νωρίτερα, αν και πιθανώς πέταξε για πρώτη φορά λίγα χρόνια νωρίτερα (γύρω στο 2004). Αυτό είναι ένα μεγάλο ανεπάνδρωτο αεροσκάφος, με άνοιγμα φτερών τα 26 μέτρα και μπορεί να μεταφέρει 2 τόνους ωφέλιμο φορτίο. Η εμβέλειά του είναι πάνω από 7 χιλιάδες χλμ. και μπορεί να μείνει στον αέρα για διάστημα 24-36 ωρών.
fox2magazine