Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2012

«Η CIA γνώριζε για τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, η Ευρώπη ήταν απληροφόρητη»

Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ γνώριζαν τι ακριβώς θα συμβεί στη Γιουγκοσλαβία, είχαν ενημερωθεί για όλη αυτή τη διαδικασία της αποσύνθεσης της Γιουγκοσλαβίας καθ’ ήν στιγμή η Ευρώπη ήταν εξαιρετικά ανενημέρωτη και εντελώς απροετοίμαστη για την αποσύνθεση αυτή. Αυτά γράφει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, Josip Glaurdic, στο βιβλίο του ‘ο χρόνος της Ευρώπης’ και αποκαλύπτει λεπτομέρειες για τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, με βάση τα απόρρητα έγγραφα της CIA.

Η γιουγκοσλαβική κρίση ήταν μακρόχρονη. Μόνο οι ξένοι με την περιοχή θα μπορούσαν να πουν ότι ξαφνικά η Γιουγκοσλαβία άρχισε να διαλύεται το 1991. Αυτή η διάλυση έγινε πολύ αργά. Μέσα από την οικονομική κρίση, την κατάργηση της αυτονομίας στο Κοσσυφοπέδιο. Οι πληροφορίες της CIA ήταν εμπεριστατωμένες και δεν αποτέλεσαν έκπληξη.
«Το περίεργο είναι ότι πολλοί πολιτικοί δεν εμπιστεύονται τις πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών. Όπως, για παράδειγμα, οι διπλωμάτες των δυτικών χωρών, που πίστευαν μόνον ότι έβλεπαν, και δεν μπορούσαν να δουν τα πιο απλά πράγματα», γράφει ο Glaurdic.
Το βιβλίο αντιπαραθέτει τα απόρρητα έγγραφα της CIA με δημοσιεύματα του παγκόσμιου Τύπου της εποχής εκείνης και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα περισσότερα δημοσιεύματα απηχούσαν τα διατεινόμενα των μυστικών υπηρεσιών.

Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος