Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2012

Προκλητικότητα εκτός ορίων από τη Γερμανία κατά της Ελλάδας

Προκλητικότητα εκτός ορίων από τη Γερμανία, η οποία κυκλοφόρησε -στις χώρες της ευρωζώνης- έγγραφο με πρόταση, στην οποία ζητά το διορισμό επιτρόπου για τον έλεγχο των δημοσιονομικών της Ελλάδας. Κοντολογίς, οι Γερμανοί ζητούν την τοποθέτηση επιτρόπου που θα διασφαλίζει τον έλεγχο του προϋπολογισμού, άλλως πως να δίδεται προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση του χρέους.
Το έγγραφο αυτό διέρρευσε στο Reuters και στους Financial Times, προκαλώντας σειρά αντιδράσεων, ενώ το Σάββατο επιβεβαιώθηκε και από το Βερολίνο, το οποίο ωστόσο επιχείρησε να υποβαθμίσει τη σπουδαιότητα του.
Αντιδράσεις
Αξιωματούχος της Κομισιόν "άδειασε" το Βερολίνο, καθώς σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ- ΜΠΕ, απάντησε: "Το εκτελεστικό έργο πρέπει να παραμείνει στην πλήρη δικαιοδοσία της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία είναι υπόλογη στους πολίτες και στα όργανα της χώρας. Αυτή η ευθύνη βρίσκεται στους ώμους της ελληνικής κυβέρνησης και έτσι πρέπει να παραμείνει ".
Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος,
Π. Καψής, τόνισε ότι "η αρμοδιότητα για την εκτέλεση του προϋπολογισμού ανήκει αποκλειστικά στην ελληνική κυβέρνηση".
"Αστειότητες" χαρακτήρισαν κύκλοι της ΝΔ την πρόταση για ευρωπαίο επίτροπο για τον προϋπολογισμό και προσέθεσαν: "Δεν συζητάμε τέτοιο θέμα".

Η πρόταση-πρόκληση
Οι Financial Times παρουσίασαν αντίγραφο της πρότασης, σύμφωνα με το οποίο η Γερμανία θέλει η Ελλάδα να εκχωρήσει την κυριαρχία της στη δημοσιονομική της πολιτική, σε έναν ευρωπαίο επίτροπο πριν επωφεληθεί από ένα δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης.
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, ένας επίτροπος που θα οριστεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης θα μπορεί να ασκεί βέτο σε αποφάσεις επί των δημοσιονομικών που λαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση.
"Η ενίσχυση του προϋπολογισμού πρέπει να συνοδεύεται από μια αυστηρή διοίκηση και ένα σύστημα ελέγχου", αναφέρει το κείμενο που επικαλείται η εφημερίδα και το οποίο εστάλη από το Βερολίνο στις πρωτεύουσες των άλλων χωρών της ευρωζώνης.
"Ενώπιον της απογοητευτικής μέχρι σήμερα προσαρμογής της, η Ελλάδα πρέπει να δεχτεί μια εκχώρηση της δημοσιονομικής της κυριαρχίας σε ένα ευρωπαϊκό κλιμάκιο για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα", σημειώνεται στο επίμαχο έγγραφο.

Και η επιβεβαίωση...
Η γερμανική κυβέρνηση επιβεβαιώνει την ύπαρξη πρότασης για την τοποθέτηση δημοσιονομικού εντεταλμένου στη χώρα μας, χωρίς βέβαια να παραδέχεται ότι πρόκειται για πρόταση της Γερμανίας.
"Ορισμένες χώρες της ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, θέλουν έναν μόνιμο ευρωπαϊκό έλεγχο των δημοσιονομικών της Ελλάδας", δήλωσε πηγή στη Φραγκφούρτη.
"Υπάρχουν συνομιλίες και προτάσεις στους κόλπους της ευρωζώνης, εκ των οποίων μια της Γερμανίας για την ενίσχυση του ελέγχου των προγραμμάτων και των μέτρων στην Ελλάδα", τόνισε η ίδια πηγή, η οποία δεν κατονομάζεται.
"Ομάδα ξένων εμπειρογνωμόνων (στην Ελλάδα) θα μπορούσε να καθοδηγείται από ευρωπαϊκούς θεσμούς και να έχει επίσης ορισμένες εξουσίες για τη λήψη αποφάσεων", πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Μέρκελ: Η Ελλάδα παραμένει στο ευρώ

Η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη, τόνισε η
Άγγελα Μέρκελ, σε συνέντευξη που δημοσιεύεται στην "Bild". "Αυτή την στιγμή η Ευρωζώνη έχει 17 κράτη-μέλη και υπολογίζω ότι στο μέλλον θα γίνουν περισσότερα", σημειώνει.

Περαιτέρω χρηματοδότησηΕξάλλου σε δηλώσεις του στο γερμανικό περιοδικό Spiegel ανώνυμο μέλος της τρόικας αναφέρει ότι η επιπλέον βοήθεια που θα χρειαστεί η Ελλάδα δεν είναι 130 δισ. ευρώ αλλά 145 δισ. ευρώ και επισημαίνει ότι τα επιπλέον κεφάλαια δεν μπορούν να συλλεγούν από ιδιώτες πιστωτές.
Και γερμανικές αντιδράσεις
Ο πρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών, Χορστ Ζεεχόφερ, επισήμανε ότι "δεν έχει αλλάξει κάτι στην προσέγγιση μας- για στασιμότητα στις μεταρρυθμίσεις, δεν υπάρχουν χρήματα" και πρόσθεσε ότι "εάν οι Έλληνες δεν υλοποιήσουν τα προγράμματα μεταρρυθμίσεων, δεν μπορεί να δοθεί άλλη βοήθεια".
Ο πρόεδρος της ΚΟ των Φιλελεύθερων (FDP) Ράινερ Μπρύντερλε, ζητεί άκαμπτη στάση απέναντι στην Αθήνα: "Η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος, άρα η ΕΕ πρέπει να παραμείνει σκληρή και να απαιτήσει τις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Μόνο εάν οι Έλληνες αποδείξουν σοβαρά ότι το εννοούν, μπορούμε και επιτρέπεται, εμείς ως ΕΕ να βοηθήσουμε".


nooz