Κυριακή, 30 Οκτωβρίου 2011

Νέες απειλές Τουρκίας για τις έρευνες στην ΑΟΖ Κύπρου

Επαναλαμβάνει τις απειλές της η Αγκυρα κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας με αφορμή την άσκηση του δικαιώματός της για έρευνες για υδρογονάνθρακες στην ΑΟΖ της. Σε ανακοίνωση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας Τουρκίας που συνεδρίασε υπό την προεδρία του προέδρου της Δημοκρατίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ , υποστηρίζεται ότι οι έρευνες για υδρογονάνθρακες , που ξεκίνησαν από την – όπως χαρακτηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία – «Ν. Κύπρο» , στην Αν. Μεσόγειο, είναι ενέργεια που καθιστά δύσκολη την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος και αυξάνει την ένταση μεταξύ των χωρών.

Η Τουρκία, επισημαίνεται, δεν θα αποδεχθεί κανένα τετελεσμένο γεγονός στην περιοχή και θα προχωρήσει σε αποφασιστικές, όπως λέει, ενέργειες από κοινού με τις Αρχές της «ΤΔΒΚ» στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Αναφορικά με τον καταστροφικό σεισμό στο Βαν, το Εθνικό Συμβούλιο της Τουρκίας εκτίμησε την ανάγκη για συνέχιση λήψης μέτρων και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη και τις ευχαριστίες της Τουρκίας προς την διεθνή κοινότητα για τη συμπαράσταση και βοήθεια που της προσέφερε.
Αναφερόμενη στην «τρομοκρατία», όπως αναφέρεται η δράση των Κούρδων ανταρτών , η ανακοίνωση σημειώνει ότι αξιολογήθηκαν οι επιχειρήσεις του στρατού μετά τις πρόσφατες «τρομοκρατικές επιθέσεις» και ακόμα η στάση των κομμάτων, των ΜΜΕ και των ΜΚΟ. Ακόμα, η ανακοίνωση χαρακτηρίζει «αδίκημα κατά της ανθρωπότητας» την παροχή βοήθειας προς τους «τρομοκράτες» και υπογραμμίζει ότι οι φιλικές και σύμμαχοι χώρες οφείλουν να λάβουν μέτρα για να παρεμποδίσουν την ενίσχυση της δράσης των τρομοκρατών.
Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στο Ιράκ. Τονίζεται ότι η Τουρκία αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ και προς τούτο επιδιώκει την ανάπτυξη σχέσεων σε κάθε τομέα στο πλαίσιο στρατηγικής συνεργασίας υψηλού επιπέδου.