Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2011

Τα μυστικά ραντεβού που οδήγησαν στο “κούρεμα”

Οι συζητήσεις για τη δραστική μείωση του ελληνικού χρέους έχουν αρχίσει εδώ και «πάρα πολύ καιρό». Το παραδέχεται η κυβέρνηση, δίνοντας μέσω non paper στιγμιότυπα από το παρασκήνιο της προχθεσινής συμφωνίας. Η ουσία είναι ότι όσο καιρό η κυβέρνηση ζητούσε να εφαρμοστεί η συμφωνία της 21ης Ιουλίου, διαπραγματευόταν την αλλαγή της. Το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, πέραν του ήδη συμφωνηθέντος PSI, ήταν το βασικό αντικείμενο των συζητήσεων που είχε ο Ευάγγελος Βενιζέλος με το Γερμανό υπουργό Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.


Το σημείο που τα χαρτιά έπεσαν ανοιχτά στο τραπέζι είναι η συνάντηση που έγινε στο Βρότσλαβ της Πολωνίας τον περασμένο Σεπτέμβριο, όπου και ετέθησαν οι βάσεις για το νέο αυτό σχήμα. Αντίστοιχες συζητήσεις είχε ο κ. Βενιζέλος και με το Γάλλο ομόλογό του κ. Φρανσουά Μπαρουάν, ο οποίος επέμενε πάρα πολύ στον εθελοντικό χαρακτήρα της παρέμβασης αυτής.
Στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα συμμετείχαν ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων καθηγητής Γ. Ζανιάς, ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους κ. Π. Χριστοδούλου και η εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών στην Μόνιμη Ελληνική Αντπροσωπεία Βρυξελλών κ. Μαρία Ασημακοπούλου. Μετείχαν, επίσης, οι νομικοί και χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι της ελληνικής Kυβέρνησης. Χρηματοοικονομικός σύμβουλος είναι η Lazard που εδώ και μήνες προσφέρει τις υπηρεσίες της στην Ελλάδα. Παρόντες στη φάση αυτή ήταν ο γνωστός Γάλλος καθηγητής και οικονομολόγος της École normale supérieure Ντανιέλ Κοέν και ο Αμερικανός δικηγόρος κ. Μαρκ Γουώκερ. Λι Μπουχάιτ, Cleary Gottlieb και Άντιου Σούτερ ασχολήθηκαν ειδικότερα με τα θέματα της αναδιάρθρωσης και του reprofiling του δημοσίου χρέους.
Καθοριστική ήταν η συνάντηση που έγινε ανάμεσα στην αντιπροσωπεία του ΙΙF και την ελληνική Κυβέρνηση υπό τον κ. Βενιζέλο στο ξενοδοχείο Conrad. Βέβαια, η συνάντηση και η σύνοδος θα είχαν λήξει άδοξα, αν δεν παρενέβαιναν οι Μέρκελ, Σαρκοζί και Λαγκάρντ. Ήταν το δικό τους τελεσίγραφο για υποχρεωτική χρεοκοπία που έκαμψε τις ενστάσεις του Τσαρλς Νταλάρα.
protothema