Σάββατο, 29 Οκτωβρίου 2011

Τραγική είναι η εικόνα που παρουσιάζει από χθες η κυβέρνηση μετά την απόφαση της Συνόδου Κορυφής

Τραγική είναι η εικόνα που παρουσιάζει από χθες η κυβέρνηση μετά την απόφαση της Συνόδου Κορυφής. Ο κυβερνήτης και ο «ύπαρχος του Τιτανικού» θριαμβολογούν, προσπαθώντας να εξωραΐσουν την ήττα που δέχτηκε εξαιτίας τους η χώρα μας, οι υπουργοί, για να μη χάσουν τις καρέκλες τους, σπεύδουν να ευθυγραμμιστούν και να χειροκροτήσουν τις αποφάσεις που βυθίζουν σε μεγαλύτερες συμφορές την ελληνική κοινωνία και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ξεχνώντας τις διαφωνίες τους, στέκονται βουβοί και αμήχανοι μπροστά σε όσα τους επιβάλλονται...


Ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου, στις δηλώσεις του χθες τα ξημερώματα, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής, δεν μπόρεσε να αποφύγει την κυνική ομολογία ότι η Ελλάδα αποτέλεσε «πειραματόζωο», προφανώς με δική του ευθύνη και συνενοχή. «Ημασταν ένα πειραματόζωο στην προσπάθεια επίλυσης της κρίσης» είπε, παραδεχόμενος έτσι ότι έπαιξε το παιχνίδι των δανειστών, προκειμένου να υπαγορεύσουν τις αποφάσεις τους εκτός από την Ελλάδα και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης.

Πίσω από τους τεχνητούς πανηγυρισμούς και τις αναξιόπιστες διαβεβαιώσεις που έδωσε και με το χθεσινοβραδινό «διάγγελμά» του ο κ. Παπανδρέου, υπάρχουν άλλωστε οι ανησυχίες του Μεγάρου Μαξίμου για το κατά πόσο θα διαρκέσει αυτή η εύθραυστη σταθερότητα της κυβέρνησης. Η οριακή πλειοψηφία των 153 βουλευτών αποτελεί πλέον ένα αξεπέραστο πρόβλημα, αφού και τα μέχρι πρότινος «δεκανίκια» διαφοροποιούνται όλο και πιο αισθητά. Γι' αυτό και παρά τις δηλώσεις σκοπιμότητας ότι δεν σχεδιάζει εκλογές ο κ. Παπανδρέου θα περιμένει να δει το κλίμα των επόμενων ημερών για να λάβει τις αποφάσεις του, με όλα τα ενδεχόμενα να παραμένουν ανοιχτά.

Σε μια προσπάθεια, πάντως, να αποτρέψει και να περιορίσει τις αντιδράσεις στη συμφωνία της ντροπής, οι μηχανισμοί του Μεγάρου Μαξίμου καταστρώνουν μακιαβελικά σχέδια. Σε πρώτη φάση ετοιμάζονται λοιπόν να ρίξουν λάσπη σε όποιον διαφωνεί, λέγοντας ότι ταυτίζεται με τα «συμφέροντα» που κατ' αυτούς θίγονται από την απόφαση των Βρυξελλών. Και σε δεύτερο στάδιο θα επιχειρηθεί τρομοκράτηση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που προβληματίζονται για τη στάση που θα πρέπει να κρατήσουν μόλις περάσει η φάση της αμηχανίας. Γι' αυτό και σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Παπανδρέου σκοπεύει στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τη Δευτέρα να δεσμεύσει τους βουλευτές του ότι, χωρίς καμία παραφωνία πλέον, θα στηρίξουν κάθε μέτρο που παίρνει. Φέρεται μάλιστα διατεθειμένος να επιβάλει και την απόφαση ότι όποιος διαφωνεί από εδώ και πέρα θα είναι υποχρεωμένος να παραδίδει τη βουλευτική του έδρα και να αποχωρεί...«Κατάπιαν» την επιτροπεία και πανηγυρίζουν τα αυτοεξευτελιζόμενα πιόνια του Γιώργου

Ορκους υποταγής δίνουν τώρα, αυτοεξευτελιζόμενοι, υπουργοί και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ξεχνώντας τις «ηρωικές» δηλώσεις του προηγούμενου διαστήματος, καθώς και τα περί ανάγκης «πολιτικών πρωτοβουλιών» από τον πρωθυπουργό.
«Δεν υπάρχει καμία ταπεινωτική εποπτεία» υποστήριξε ο Αν. Λοβέρδος, λέγοντας μάλιστα ότι μόνη της η χώρα έφτασε στο σημείο να χρειάζεται έλεγχο... «Οι μεγάλες δυνάμεις αποφασίζουν γι' αυτές και για εμάς. Δεν υπάρχει παλικαράς ανάμεσά μας, όποιος όμως παίξει κορόνα γράμματα τη χώρα, τότε θα πρέπει να φύγει από αυτήν» υποστήριξε. Για «μεγάλη επιτυχία» του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης μίλησε γλοιωδώς και ο Χρ. Παπουτσής. Για «θετική συμφωνία» που δημιουργεί καλύτερες προϋποθέσεις σε σχέση με τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου μίλησε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, τονίζοντας ότι «η απόφαση θα ελαφρύνει τον Ελληνα πολίτη και δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα». Η ίδια αρνήθηκε ότι τίθεται οποιοδήποτε ζήτημα εθνικής κυριαρχίας, κάνοντας λόγο για «τεχνική βοήθεια και συνεργασία» της τρόικας με την ελληνική κυβέρνηση. Στο ίδιο κλίμα ήταν οι δηλώσεις του Η. Μόσιαλου, που, ερωτηθείς για την εποπτεία, χαρακτήρισε «λογικό» να έχουμε μια στενή συνεργασία με την επιτροπή για παροχή τεχνικής βοήθειας, επαναλαμβάνοντας πως «κανένα κυριαρχικό μας δικαίωμα δεν απειλείται». Αίσθηση πάντως προκάλεσε η φράση του ότι «αντί για το νταβαντούρι να έρχονται κάθε τρεις μήνες, θα είναι μόνιμα στη χώρα». Οτι δεν θα υπάρξει θέμα ρευστότητας των ασφαλιστικών ταμείων λόγω του «κουρέματος» των ομολόγων διαβεβαίωσε και ο Γ. Κουτρουμάνης, εκφράζοντας πάντως την ανησυχία του για την επίδραση που θα μπορούσε να έχει στο ύψος των εισφορών προς αυτά τυχόν μακροχρόνια ύφεση. Για αποφάσεις που μας δίνουν μεγάλη «ανάσα» και αφαιρούν ένα μεγάλο βάρος από τις πλάτες των Ελλήνων πολιτών έκανε λόγο ο πρώην «τσάρος» Γ. Παπακωνσταντίνου, που προ μηνών ξόρκιζε ως «καταστροφικό» κάθε είδους «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Για μια «καινούργια αρχή» και «εποχή ανόρθωσης» για την Ελλάδα έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρ. Πρωτόπαπας.

Στον πάγο έχει μπει και το κείμενο των λεγόμενων «βενιζελικών», που βρίσκονται τώρα ενώπιον μιας «ανανέωσης» στη συμμαχία του Ευ. Βενιζέλου με τον πρωθυπουργό. Από την πλευρά της, για «θετικό σημάδι» μίλησε η Ελενα Παναρίτη, δηλώνοντας πάντως για την εποπτεία ότι δεν της δίνει «μεγάλη ευφορία» το «να τους έχουμε πάνω από το κεφάλι μας 24 ώρες το εικοσιτετράωρο». Ακόμα και η προσφάτως διαγραφείσα από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ Λούκα Κατσέλη, πάντως, χαρακτήρισε χθες «θετικά» τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, αν και δεν είχε δει ακόμα τις λεπτομέρειές τους, όπως είπε.
dimokratianews