Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2011

Έκθεση κόλαφος για τις συνθήκες κράτησης στις φυλακές της Τουρκίας

Χρειάστηκε η συγκατάθεση της κυβέρνησης της Τουρκίας για να δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την κατάσταση στις φυλακές της χώρας. Η επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης ή Ταπεινωτικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας (CPT) διαπιστώνει στην έκθεσή της άθλιες συνθήκες διαβίωσης και συνεχείς κακοποιήσεις κρατουμένων, ελλιπή παροχή υγειονομικής περίθαλψης και δραματική έλλειψη ιατρών. Κλιμάκια της CPΤ επισκέφθηκαν κέντρα κράτησης προσφύγων και φυλακές στην Τουρκία κατά την πέμπτη περιοδική τους εξέταση, στις 4-17 Ιουνίου 2009.


Σ' ό,τι αφορά την κατάσταση στις τουρκικές φυλακές, η Επιτροπή σημειώνει ότι εξακολουθούν να κακοποιούνται και να υφίστανται υπερβολική χρήση βίας όλοι οι προφυλακισμένοι στις φυλακές και στις αστυνομικές εγκαταστάσεις σ' όλη σχεδόν την Τουρκία.
Οι συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων είναι άθλιες, ιδιαίτερα στις φυλακές του Αγκρί και Εντιρνέ, όπου στεγάζονται σε ερειπωμένες φυλακές, με περιορισμένη πρόσβαση σε φως, με κακές συνθήκες υγιεινής και χωρίς δυνατότητα άσκησης σε υπαίθριους χώρους.
Όπως δε τονίζεται ιδιαίτερα οι τουρκικές αρχές, όταν κλήθηκαν να απαντήσουν, σε συγκεκριμένη σύσταση της Επιτροπής, για καλυτέρευση των συνθηκών διαβίωσης των κρατουμένων στις φυλακές, περιορίσθηκαν να αποστείλουν εγκύκλιο, στις κεντρικές και περιφερειακές μονάδες, με την οποία τονίζονταν η ανάγκη να αποφεύγεται η κακομεταχείριση και η υπερβολική χρήση βίας.
Όσον αφορά στα κέντρα κράτησης μεταναστών και προσφύγων, η Επιτροπή σημειώνει ότι, όλοι σχεδόν οι κρατούμενοι που βρίσκονται υπό κράτηση, δεν έχουν καμία νομική ή άλλη υποστήριξη.
Σύμφωνα με τις απαντήσεις που δόθηκαν από την τουρκική κυβέρνηση, υπάρχουν σχέδια για την κατασκευή πολλών περιφερειακών επιχειρησιακών κέντρων κράτησης αλλοδαπών, που θα αντικαταστήσουν πολλά από τα ιδρύματα που χρησιμοποιούνται σήμερα, ενώ έκλεισε η μονάδα κράτησης ενηλίκων αλλοδαπών στην Αδριανούπολη.
Κάνοντας, τέλος, ιδιαίτερη μνεία στις συνθήκες κράτησης, η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι πολλές από τις φυλακές που επισκέφτηκε ήταν υπερπλήρεις ενώ δεν προσφέρονταν δυνατότητες για οργανωμένες δραστηριότητες στους κρατούμενους (όπως εργασία, εκπαίδευση, επαγγελματική κατάρτιση ή αθλητισμό).
Σοβαρές ανησυχίες επίσης εκφράζει η Επιτροπή για την ελλιπή παροχή υγειονομικής περίθαλψης στους κρατουμένους, ενώ τονίζει ιδιαίτερα την δραματική έλλειψη ιατρών στις τουρκικές φυλακές και τα κέντρα κράτησης.

newsit