Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2011

Κουμουτσάκος: "Ανησυχητικές διαστάσεις της ενδοσχολικής βίας"

Την έντονη ανησυχία του για τα αυξανόμενα κρούσματα βίας στα σχολεία εξέφρασε με γραπτή του ερώτηση προς την Επιτροπή ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, ζητώντας ταυτόχρονα τη θέσπιση Ευρωπαϊκής Ημέρας για την καταπολέμηση της ενδοσχολικής βίας στο πλαίσιο πολιτικής για την μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση πολιτών, κυβερνήσεων και αρμόδιων αρχών για το φαινόμενο αυτό. "Οι περιπτώσεις άσκησης ή απειλής άσκησης φυσικής βίας είναι έξι φορές συχνότερες στο σχολικό περιβάλλον από άλλους επαγγελματικούς χώρους. Η βία «μικρής κλίμακας», όπως για παράδειγμα ο εκφοβισμός, έχει τις ίδιες ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις στα θύματα με την άσκηση σωματικής βίας.

Το φαινόμενο της ενδοσχολικής βίας έχει πάρει ανησυχητικά μεγάλες διαστάσεις στα κράτη μέλη της Ε.Ε. Παρόλα αυτά δεν έχει γίνει έως τώρα σε βάθος συγκεντρωτική έρευνα για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση", αναφέρει χαρακτηριστικά στην ερώτησή του.
Στη βάση αυτής της διαπίστωσης, ο κ. Κουμουτσάκος ζητάει από την Επιτροπή:
- Να πραγματοποιηθεί σχετική πανευρωπαϊκή έρευνα. Δεδομένου μάλιστα ότι το θέμα απασχολεί και τους εργαζομένους στο σχολικό περιβάλλον, η έρευνα αυτή θα μπορούσε ενδεχομένως να γίνει σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία.
- Να ενημερώσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τα επιχειρησιακά συμπεράσματα από την έως τώρα λειτουργία της Ευρωπαϊκής Γραμμής Στήριξης (116 111).
- Να εξετάσει τρόπους για να συμβάλει η ΕΕ στην βελτίωση της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης πολιτών και αρχών για την μάστιγα της ενδοσχολικής βίας. Στο πλαίσιο μιας συγκροτημένης πολιτικής, ο Έλληνας ευρωβουλευτής καλεί την Επιτροπή θεσπίσει μια Ευρωπαϊκή Ημέρα για την καταπολέμηση της ενδοσχολικής βίας κατά το πρότυπο ανάλογων εθνικών δράσεων σε ορισμένα κράτη μέλη, όπως στη Μεγάλη Βρετανία.

newpost