Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2011

Η δεξίωση για το ’21 και το «δούλεμα» Ομπάμα

Γράφει ο Μιχάλης Ιγνατίου - «Εορτάζει την 25η Μαρτίου ο Λευκός Οίκος»; με ρώτησε εκστασιασμένος συνάδελφος από την Αθήνα, ως να επρόκειτο για το μεγαλύτερο γεγονός του κόσμου. Η απάντηση είναι, βέβαια, θετική διότι ο εορτασμός είναι ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός, αλλά μην έχετε καμία αμφιβολία ότι πίσω από κάθε ενέργεια των ανθρώπων του εκάστοτε προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών υπάρχει σκοπιμότητα.

Στην Αμερική, και ειδικά στον Λευκό Οίκο, δεν γίνεται τίποτα τυχαία, και όλα περιστρέφονται γύρω από τα στρατηγικά συμφέροντα της χώρας, αλλά και τα αυστηρώς κομματικά και προσωπικά συμφέροντα του ηγέτη της.
Εχω παρακολουθήσει πολλές εκδηλώσεις του Λευκού Οίκου για την 25η Μαρτίου και για όσα θα σας αναφέρω παρακάτω είμαι μάρτυρας ο ίδιος ή ομογενείς στους οποίους έχω απόλυτη εμπιστοσύνη.
Είναι, τελικά, τόσο σημαντικό γεγονός ότι ο πρόεδρος της μόνης υπερδύναμης τιμά την ιστορική επέτειο, όπως διατείνονται οι οργανωτές της δεξίωσης και της εκδήλωσης (σ.σ.: Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής και η εταιρεία «Μανάτος και Μανάτος»); Εχουν έτσι όντως τα πράγματα; ‘Η έχουν δίκιο όσοι μιλούν για πανηγύρια χωρίς κέρδος για την Ελλάδα;
Αν διαβάσει κανείς τη φετινή προεδρική προκήρυξη αντιλαμβάνεται ότι ο κ. Ομπάμα ζητά από τον αμερικανικό λαό να τιμήσει την ελληνική και την αμερικανική Δημοκρατία, ενώ… ξεχνά να αναφέρει το όνομα του κατακτητή της πατρίδας μας.
Μελετώντας την ομιλία του στην εκδήλωση της περασμένης Παρασκευής πάλι δεν είδα πουθενά ποιά χώρα καταδυνάστευε για 400 χρόνια τον ελληνικό λαό. Ως αποτέλεσμα αυτής της παραποίησης της ιστορίας ο Αμερικανός πολίτης που θα τύχει να διαβάσει την προεδρική προκήρυξη μπορεί να μείνει και με την ιδέα ότι οι Ελληνες επαναστάτες πολεμούσαν με φανταστικό εχθρό! Βέβαια, στο πλαίσιο της αμερικανικής πολυπολιτισμικής θεωρίας, που ενστερνίζεται ακόμα και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, η ιστορία των λαών δεν πρέπει έχει καμία σημασία ή επιρροή στα σημερινά γεγονότα. Και καλά η Αμερική, έχει μία δικαιολογία να παρουσιάζει τα πάντα «ίσα και όμοια», αφού το κράτος της γεννήθηκε μόλις στο τέλος του 17ου αιώνα, άρα δεν έχει ιστορία και πολιτισμό, όπως οι άλλες χώρες. Και είναι γνωστό ότι προσπαθεί να ισοπεδώσει την ιστορία και τον πολιτισμό των άλλων λαών…
Η φετεινή εκδήλωση άφησε πικρή γεύση στους ομογενείς που έλαβαν την πολυπόθητη πρόσκληση και για πρώτη φορά ένιωσαν «ριγμένοι» και άτσαλα χρησιμοποιημένοι:
Πρώτον: Το γεγονός της μη αναφοράς της Τουρκίας ως αυτοκρατορίας-κατακτητή ενόχλησε τους παρισταμένους, αλλά περισσότερο τους πίκρανε η απουσία κάθε αναφοράς στα προβλήματα που δημιουργούν γειτονικές χώρες στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος που προηγήθηκε του Προέδρου Ομπάμα, μίλησε για το Αιγαίο, την Κύπρο, το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τα άλλα θέματα που ενδιαφέρουν τη χώρα μας.
Δεύτερον: Το παρασκήνιο με τον κατάλογο των προσκεκλημένων ήταν μειωτικό για την Ομογένεια και όσους εκ των ομογενών στηρίζουν παραδοσιακά το Δημοκρατικό Κόμμα και τους υποψήφιους του. Εσβηναν και έγραφαν ονόματα μέχρι την τελευταία στιγμή και είναι χαρακτηριστικό ότι μία μέρα πριν την τελετή ζητούσαν από τους συνδέσμους τους στην Ελληνοαμερικανική Κοινότητα να βρουν εστιάτορες για να τους προσκαλέσουν. Υπενθυμίζω ότι οι ομογενείς εστιάτορες παραμένουν πάντα πηγή άντλησης οικονομικής ενίσχυσης για τους Αμερικανούς πολιτικούς.
Τρίτον: Αποφάσισαν να μην προσκαλέσουν Ελληνες ή Ελληνοαμερικανούς δημοσιογράφους για να καλύψουν την εκδήλωση θέλοντας να ελέγξουν την πληροφόρηση. Το παιγνίδι με τους δημοσιογράφους δεν τελείωσε εκεί. Προσκάλεσαν μερικούς από εμάς στην δεξίωση και στην εκδήλωση για να σπάσουν το μέτωπο, όμως δεν τα κατάφεραν διότι αν αποδεχόμασταν την πρόσκληση ταυτόχρονα θα δεχόμασταν και την κατάργηση της ενημέρωσης.
Το χειρότερο όλων (που συνέβη στην εκδήλωση της Παρασκευής) ήταν ότι οι συνεργάτες του Προέδρου δεν έδειξαν καμία ευαισθησία για την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα και τα ζητήματα που την απασχολούν. Η τετράλεπτη ομιλία του κ. Ομπάμα και η (συνολικά) επτάλεπτη παρουσία του στην δεξίωση και την εκδήλωση, ήταν πρόκληση για τους ομογενείς, οι οποίοι –και πιστέψτε με- έφυγαν οργισμένοι από τον Λευκό Οίκο. Ενας εξ αυτών, που το 2008 είχε δώσει 100 χιλιάδες δολάρια στο προεδρικό ταμείο του κ. Ομπάμα μου είπε με κάθε σοβαρότητα ότι θα ζητήσει να του τα επιστρέψει.
[Σημειώνω ότι συνολικά η Ομογένεια πρόσφερε γύρω στα 6 εκατ. δολάρια στα ταμεία της προεκλογικής εκστρατείας του σημερινού προέδρου...]
«Δεν περίμενα», μου είπε, «δίνοντας αυτά τα χρήματα ότι θα άλλαζε η αμερικανική εξωτερική πολιτική. Περίμενα λίγο σεβασμό» τόνισε ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας, ο οποίος μου εξήγησε και κάτι άλλο: «Με τη βοήθεια Ελληνοαμερικανών συνεργατών τους διοργανώνουν αυτή την εκδήλωση για να μας ρίχνουν στάχτη τα μάτια, ώστε να μην ενοχλούμε τον Πρόεδρο και να μην του ζητούμε να τοποθετηθεί για τις απειλές της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου».
Ο ομογενής τα είπε όλα μία φράση. Στην ουσία ο Λευκός Οίκος διοργανώνει ως «δώρο» την εκδήλωση για την 25η Μαρτίου για να σιωπούν η Ελληνοαμερικανική Κοινότητα και το Ελληνικό Λόμπι. Αντίθετα, στην Τουρκία δεν προσφέρουν «φρου-φρου και αρώματα», αλλά πραγματική πολιτική, στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη…


aixmi