Παρασκευή, 31 Δεκεμβρίου 2010

Τα μυστικά παιχνίδια της Θάτσερ - Έκανε παζάρια με κυβερνήσεις της Μ. Ανατολής

Η πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ είχε διαπραγματευτεί μυστικά με το Ιράν για την απελευθέρωση των Αμερικανών ομήρων στην Τεχεράνη το 1980, μετά τη διάσωση από Βρετανούς στρατιώτες των Ιρανών που κρατούνταν όμηροι στην πρεσβεία τους στο Λονδίνο, προκύπτει από απόρρητα βρετανικά έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Τα έγγραφα αυτά, από το 1980, τα οποία αποχαρακτηρίστηκαν, αποκαλύπτουν ότι η Θάτσερ ήθελε να εκμεταλλευτεί την επιχείρηση απελευθέρωσης στις 5 Μαΐου 1980 των 25 από τους 26 Ιρανούς που ήταν όμηροι στην πρεσβεία στο Λονδίνο, για να ζητήσει ως αντάλλαγμα την απελευθέρωση των Αμερικανών που κρατούνταν όμηροι στην πρεσβεία τους στην Τεχεράνη από το Νοέμβριο του 1979.


Σε απόρρητο μήνυμά της, η πρώην "Σιδηρά Κυρία", πρωθυπουργός της Βρετανίας από το 1979 ώς το 1990, πιέζει τον Χομεϊνί να απελευθερώσει τους 52 Αμερικανούς. "Θα ζητήσω από τον Αγιατολάχ Χομεϊνί να απελευθερώσει τους Αμερικανούς ομήρους ως μια κίνηση καλής θέλησης προς τους θαρραλέους άντρες που διακινδύνευσαν τη ζωή τους για να σώσουν τους Ιρανούς ομήρους", επισημαίνει.


Δεν ενημερώθηκαν οι ΗΠΑ
Ισλαμιστές υποστηρικτές του Χομεϊνί κρατούσαν ομήρους τους Αμερικανούς πολίτες στην πρεσβεία τους στην ιρανική πρωτεύουσα μετά την απόφαση των ΗΠΑ να δεχτούν το Σάχη του Ιράν τον Ιανουάριο του 1979. Περίπου πέντε μήνες μετά τη σύλληψη των Αμερικανών, έξι τρομοκράτες συνέλαβαν ομήρους 26 Ιρανούς στην πρεσβεία τους στο Λονδίνο τον Απρίλιο του 1980. Στη διάρκεια της επίθεσης των ειδικών δυνάμεων του βρετανικού στρατού (SAS) στην ιρανική πρεσβεία, σκοτώθηκαν πέντε από τους έξι τρομοκράτες και δύο από τους ομήρους.
Η Θάτσερ έστειλε τον πρεσβευτή της Τζον Γκριν για να παραδώσει προσωπικά το μήνυμά της στον Ιρανό πρόεδρο Αμπολχασάν Μπανί Σαντρ. Ο Γκριν επέμενε στο μυστικό χαρακτήρα αυτής της πρωτοβουλίας και δεν ενημέρωσε τις Ηνωμένες Πολιτείες. Όμως η βρετανική προσέγγιση δεν είχε το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Οι Αμερικανοί όμηροι απελευθερώθηκαν μετά 444 ημέρες ομηρίας, τον Ιανουάριο του 1981.


Φόβοι για πυρηνικά όπλα από το Ισραήλ
Σε άλλα απόρρητα έγγραφα αναφέρεται ότι η βρετανική διπλωματία, πάλι υπό τη Θάτσερ, φοβόταν τη δεκαετία του '80, μήπως το Ισραήλ χρησιμοποιούσε ατομικό όπλο στη διαμάχη του με τους Άραβες γείτονές του. Ανάμεσα στα τηλεγραφήματα, το περιεχόμενο των οποίων τώρα αποκαλύπτεται, είναι τηλεγραφήματα της βρετανικής πρεσβείας στο Τελ Αβίβ. Με αυτά φανερώνεται ότι, παρά την ειρηνευτική συνθήκη με την Αίγυπτο, οι Βρετανοί διπλωμάτες ανησυχούσαν μήπως το Ισραήλ κινηθεί με ατομικό όπλο σε βάρος των Αράβων γειτόνων του. "Η κατάσταση στην περιοχή επιδεινώνεται, συνοδεύεται σήμερα από ένα αίσθημα ότι το Ισραήλ απομονώνεται και αντιμετωπίζει δυσπιστία", γράφει τηλεγράφημα της 4ης Μαΐου 1980 της ανωτέρω πρεσβείας. "Αν στο Ισραήλ κινδυνέψουν να καταστραφούν, θα αντεπιτεθούν... Έτοιμοι θα είναι να χρησιμοποιήσουν ατομικό όπλο. Επειδή δυσχεραίνονται με τους μακρούς πολέμους, θα το χρησιμοποιήσουν στην αρχή του...".
Διαφαίνεται στα βρετανικά τηλεγραφήματα ότι η Θάτσερ, πρωθυπουργός από το '79, έβρισκε «πολύ εξοργιστική» τη διπλωματία των κυβερνήσεων κρατών της Μέσης Ανατολής. "Δεν έχω δυσκολότερο συνομιλητή από τον Μεναχέμ Μπεγκίν (τον Ισραηλινό ομόλογό της)", εκμυστηρεύθηκε η Θάτσερ στο Γάλλο τότε πρόεδρο Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν.
Η ίδια χαρακτήριζε "ανόητη" και "μη πραγματιστική" την ισραηλινή πολιτική των εποικισμών. "Μού απαντά (ο Μπεγκίν) ότι Ιουδαία και Σαμάρεια είναι εβραϊκοί τόποι στη Βίβλο και πρέπει να παραμείνουν".
Διαφαίνεται επίσης ότι η Θάτσερ κώφευε όταν οι πολιτικοί σύμβουλοί της την παρότρυναν «να θεωρεί και ως πολιτικό κίνημα την ''Οργάνωση για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης" κι όχι ως "τρομοκρατική οργάνωση"». «Δεν στέκει αυτή η ανάλυση, επειδή είναι γεμάτη αντιφάσεις», έγραψε ιδιόχειρα η Θάτσερ στο περιθώριο του κειμένου ενός διπλωματικού τηλεγραφήματος.


Σημερινή