Τρίτη, 28 Δεκεμβρίου 2010

Πέραν των 100 ιστοσελίδων ''χτυπήθηκαν'' από χάκερς που διαμένουν στην Τουρκία - Η υπόθεση αναμένεται να καταγγελθεί στην Interpol

Λευκωσία - Πέραν των 100 ιστοσελίδων εταιρειών ή οργανισμών στην Κύπρο έχουν δεχθεί μη εξουσιοδοτημένη παρέμβαση από χάκερς, όπως διαφάνηκε από τις μέχρι τώρα εξετάσεις του Γραφείου Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ανέφερε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Μιχάλης Κατσουνωτός. Σε δηλώσεις ο κ. Κατσουνωτός είπε, ότι το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος του Αρχηγείου, ύστερα από σχετικές πληροφορίες, από χθες το απόγευμα διερευνά υπόθεση που αφορά μη εξουσιοδοτημένη παρέμβαση σε ιστοσελίδες εταιρειών ή οργανισμούς του ιδιωτικού τομέα που είναι εγκατεστημένοι στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο ίδιος πρόσθεσε, ότι από τα ψηφιακά και ηλεκτρονικά τεκμήρια που βρίσκονται στη διάθεση των ανακριτικών αρχών, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η παρέμβαση προέρχεται από την Τουρκία. Ο κ. Κατσουνωτός είπε επίσης, ότι πέραν των ψηφιακών και ηλεκτρονικών τεκμηρίων, οι απεικονίσεις όσο και το περιεχόμενο της παρέμβασης, επίσης οδηγούν στο συμπέρασμα ότι προέρχονται από την Τουρκία. «Ουσιαστικά έχει αναρτηθεί το έμβλημα της καλαθοσφαιρικής ομάδας που αγωνίστηκε την τελευταία εβδομάδα με την ομάδα του ΑΠΟΕΛ, καθώς και το μισοφέγγαρο που απεικονίζεται στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας», ανέφερε.
Όπως σημείωσε ο κ. Κατσουνωτός, η Αστυνομία έχει έλθει σε επαφή με τις εταιρείες παροχής διαδικτυακών υπηρεσιών, καθώς και με άλλες εταιρείες που είναι οι κατασκευάστριες των ιστοσελίδων και έχει αρχίσει ήδη προσπάθεια επαναφοράς των ιστοσελίδων που έχουν δεχθεί τη μη εξουσιοδοτημένη παρέμβαση.
Ανέφερε, ότι στις ιστοσελίδες αναγράφεται σύνθημα σε τρεις διαφορετικές γλώσσες, στην τουρκική, στην ελληνική και στα αγγλικά. Εξήγησε, ότι το σύνθημα που αναγράφεται στα ελληνικά είναι «δεν τρόμο στον αθλητισμό», εννοώντας ότι «δεν υπάρχει τρομοκρατία στον αθλητισμό».
Ο κ. Κατσουνωτός είπε, ότι ήδη κάποιοι διαχειριστές των εξυπηρετητών (server), έχουν εκδηλώσει την πρόθεσή τους να έρθουν ενώπιον της Αστυνομίας και συγκεκριμένα στο Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για να προβούν σε γραπτές καταθέσεις.
Ανέφερε, τέλος, ότι αν από τις ανακρίσεις και εξετάσεις που θα διενεργηθούν στο έδαφος της Δημοκρατίας δημιουργείται το υπόβαθρο για να σταλεί συγκεκριμένο αίτημα στην Τουρκία, τότε θα ακολουθηθεί η νόμιμή οδός μέσω της Interpol.


Ρωμηοσύνη