Κυριακή, 25 Οκτωβρίου 2009

Προς εξομάλυνση οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ;


Ο αντιπρόεδρος της ισραηλινής κυβέρνησης, Silvan Şalom, δήλωσε ότι οι κρίσεις που εμφανίζονται το τελευταίο διάστημα μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, είναι προσωρινές. Ο ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε επίσης ότι το Ισραήλ επιθυμεί να επανέλθουν οι σχέσεις των δυο χωρών στο παλιό καλό επίπεδο. Ο Σαλόμ, που είναι ταυτόχρονα και υπουργός Ανάπτυξης και περιφερειακής συνεργασίας, έκανε δηλώσεις στους Τούρκους δημοσιογράφους για τις τουρκοϊσραηλινές σχέσεις. Ο Σαλόμ, που ανέφερε ότι είναι πολύ καλός φίλος με τον πρόεδρο της Τουρκίας Αμπντουλλάχ Γκιούλ, δήλωσε ότι οι δυο χώρες έχουν πολλά κοινά συμφέροντα και ότι οι τουρκοϊσραηλινές σχέσεις πρέπει να επανέλθουν στο καλό επίπεδο του παρελθόντος.Ο Σιλβάν Σαλόμ είπε επίσης ότι ο ίδιος θέλει να πιστεύει ότι η επιδείνωση των σχέσεων είναι προσωρινή και ότι τα προβλήματα θα ξεπεραστούν, ενώ απαντώντας σε ερώτημα για τήν αιτία που προκάλεσε την επιδείνωση των σχέσεων, είπε ότι δεν γνωρίζει τί είναι αυτό που την προκάλεσε, τόνισε όμως ότι σίγουρα αυ΄το δεν προέρχεται από το Ισραήλ. "Όσον αφορά τις σχέσεις μας με την Τουρκία, θέλουμε να γυρίσουμε στην παλιά καλή περίοδο. Ο πρόεδρος Γκιούλ είναι πολύ καλός μου φίλος, ενώ πολλοί Ισραηλινοί βλέπουν την Τουρκία ως έναν καλό στρατηγικό φίλο. Δυστυχώς, αυτά που βλέπουμε τους τελευταίους μήνες δεν είναι και πολύ ενθαρρυντικά. Η Τουρκία θα πρέπει να αποφασίσει αν θα παραμείνει μια μετριοπαθής ισλαμική χώρα ή αν θα πάρει έναν δρόμο προς το ριζοσπαστικό ισλάμ. Η άποψή μου είναι ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί να ακολουθήσει το δεύτερο δρόμο".

Ο Σαλόμ είπε ότι πιστεύει πως οι σχέσεις των δυο χωρών θα εξομαλυνθούν το επόμενο διάστημα. Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός Ερντογάν, συνέχισε την πολεμική εναντίον του Ισραήλ, όσον αφορά την πολιτική που εφαρμόζει στη Γάζα. Σε συνάντησή του με βουλευτές του Ισραήλ που συμμετέχουν στην 4η Σύνοδο των Βουλευτών της Μεσογείου, απαντώντας σε παρατήρησή τους, ότι και τα παιδιά του Ισραήλ πεθαίνουν από τις βόμβες της Χαμάς, είπε:
"Πόσα σκοτώνουν αυτοί, πόσα σκοτώνετε εσείς; Εσείς χρησιμοποιείτε βόμβες φοσφώρου. Υπάρχει σύγκριση μεταξύ της δύναμης που χρησιμοποιούν οι Παλαιστίνιοι και της δύναμης που χρησιμοποιεί το Ισραήλ;
Οι Παλαιστίνιοι είναι ανυπεράσπιστοι άνθρωποι. Τί δυνατόττητες άμυνας έχουν οι Παλαιστίνιοι και τί οι Ισραηλινοί; Ποιά είναι σήμερα η θέση του Ισραήλ στον κόσμο; Είναι μια χώρα που διαθέτει πυρηνικά όπλα. Χρειάζεται να πούμε τίποτε άλλο, όσον αφορά το συσχετισμό δυνάμεων με τους Παλαιστίνιους; Να το κρύψουμε αυτό; Εγώ δεν μπορώ να το κάνω αυτό. Είμαι υποχρεωμένος να λέω την αλήθεια".

Ινφογνώμων Πολιτικά