Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2009

Η Δαμασκός καταγγέλλει τις ισραηλινές "παραβιάσεις" στην Πλατεία των Τζαμιών


Η Συρία κατήγγειλε σήμερα τις "παραβιάσεις" από το Ισραήλ στο τέμενος Αλ-Ακσα, μια μέρα μετά τις ταραχές στην Πλατεία των Τζαμιών, τις οποίες η Δαμασκός ερμηνεύει ως μια προσπάθεια "εβραιοποίησης της Ιερουσαλήμ", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το συριακό υπουργείο Εξωτερικών. "Η Συρία καταγγέλλει απερίφραστα τις ισραηλινές κατάφωρες παραβιάσεις στο Τέμενος Αλ-Ακσα. Εκτιμά ότι η εισβολή των ισραηλινών δυνάμεων στο Αλ-Ακσα και ο περιορισμός των πιστών (γύρω από το Τέμενος του Αλ-Ακσα) αποτελεί μέρος του ισραηλινού σχεδίου που έχει στόχο την εβραιοποίηση της Ιερουσαλήμ και την κατεδάφιση του τεμένους", τονίζεται στην ανακοίνωση.

"Το Ισραήλ διαπράττει συνεπώς εγκληματικές ενέργειες σε βάρος των ιερών τόπων των μουσουλμάνων και της πατρικής κληρονομιάς των Αράβων", προστίθεται στην ανακοίνωση.
"Η διεθνής κοινότητα και αυτοί που θέλουν να εξασφαλίσουν την ειρήνη στη Μέση Ανατολή πρέπει να καταδικάσουν τις ισραηλινές παραβιάσεις και να δράσουν ώστε αυτές να σταματήσουν" τονίζεται.
Ταραχές ξέσπασαν χθες, Κυριακή ανάμεσα σε πιστούς μουσουλμάνους και ισραηλινούς αστυνομικούς στην Πλατεία των Τζαμιών, με σχεδόν 30 τραυματίες.
Η θέση αυτή όπου υπάρχει το τέμενος Αλ-Ακσα και ο Θόλος του Βράχου, είναι ο τρίτος ιερός τόπος του Ισλάμ μετά τη Μέκκα και τη Μεδίνα. Είναι επίσης το πιο ιερό μέρος για τους Εβραίους που το αποκαλούν το 'Ορος του Ναού.
Η σύγκρουση αναζωπυρώθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου όταν Παλαιστίνιοι διαμαρτύρονταν για την εισβολή όπως δήλωσαν, εβραίων εξτρεμιστών που πήγαν να προσευχηθούν στην Πλατεία, κάτι που η αστυνομία διέψευσε.

ikypros