Σάββατο, 24 Οκτωβρίου 2009

Ενάντια στην απαγόρευση ανέγερσης μιναρέδων οι Ελβετοί


Δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε χθες Παρασκευή κατέδειξε ότι το 53% των Ελβετών που έχουν δικαίωμα ψήφου αντιτίθενται στο δημοψήφισμα, το οποίο έχει στόχο να τεθεί εκτός νόμου η ανέγερση μιναρέδων στη χώρα. Η δημοσκόπηση του SRG SSR βρήκε ότι ποσοστό 13% του πληθυσμού είναι αναποφάσιστο, ενώ το 34% ανέφερε ότι θα ψηφίσει υπέρ της απαγόρευσης ανέγερσης μιναρέδων στα ισλαμικά τεμένη.
Η μερίδα του λέοντος μεταξύ των υποστηρικτών της απαγόρευσης προέρχεται από τις τάξεις του δεξιού Ελβετικού Λαϊκού Κόμματος (SVP), που εξάλλου πρότεινε αρχικά την διοργάνωση του δημοψηφίσματος, από κοινού με ένα ακόμα μικρό συντηρητικό κόμμα.
 Οι ψηφοφόροι των πρασίνων και των σοσιαλδημοκρατών απορρίπτουν κατηγορηματικά την απαγόρευση. Οι τάσεις στην κεντροδεξιά δεν είναι τόσο ξεκάθαρες, όμως η πλειοψηφία τους απορρίπτει επίσης την πρόταση.
Το σύστημα άμεσης δημοκρατίας της Ελβετίας επιτρέπει σε ομάδες ή πρόσωπα να προτείνουν προς ψήφιση νόμους μέσω δημοψηφισμάτων - παρακάμπτοντας τη βουλή.
Το δημοψήφισμα θεωρείται ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο, ειδικά μετά την εμπρηστική προεκλογική εκστρατεία του SVP. Η ψηφοφορία προγραμματίζεται για την 29η Νοεμβρίου.

Καθημερινή